Μια ελληνική καινοτόμα ιδέα για την γεωργία: Το ειδικό γυαλί που αναπτύσσει η BriteSolar παράγει καθαρή ενέργεια από τον ήλιο! Χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση της γεωργικής παραγωγής.
Μετά από χρόνια προειδοποιήσεων από επιστήμονες και ειδικούς, το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, αντιμέτωπο με προκλήσεις όπως υπερπληθυσμός και κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, γεγονός που απαιτεί αναγκαστική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων κατά 70-100% έως τότε, για την διατήρηση των σημερινών επιπέδων διατροφής.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γεωργία καταναλώνει το 14% της ενέργειας και το 70% του νερού παγκοσμίως σήμερα, αρκούν για να αντιληφθεί κανείς αμέσως ότι… υπάρχει πρόβλημα. Πολύ απλά, τα συμβατικά μέσα καλλιέργειας δεν είναι επαρκή αλλά ούτε και βιώσιμα, για την απαιτούμενη αύξηση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια.
Μια λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να αποτελέσει το «παραδοσιακό» θερμοκήπιο, μιας και έχει δεκαπλάσια απόδοση σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες, καταναλώνοντας 10 φορές λιγότερο νερό. Όμως και σε αυτή τη λύση εντοπίζεται ένα «θολό» σημείο – η ενέργεια. Ένα θερμοκήπιο απαιτεί 10 φορές περισσότερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία, με αποτέλεσμα το 25-28% του λειτουργικού του κόστους να καταναλώνεται στην ενέργεια.
Εδώ τη λύση έρχεται να δώσει η BriteSolar, μια ελληνική εταιρεία που έχει ξεχωρίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την τεχνολογία της. Η BriteSolar έχει δημιουργήσει το PanePower, μια καινοτομία και πατενταρισμένη τεχνολογία ηλιακού γυαλιού η οποία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό νανοϋλικών με ηλιακά κύτταρα μονοκρυσταλλικιού πυριτίου. Σε αντίθεση με άλλες φωτοβολταϊκές λύσεις, το PanePower είναι πάνω από 80% διαφανές ηλιακό γυαλί το οποίο παράγει καθαρή ενέργεια, μειώνει το ενεργειακό κόστος, και επιτρέπει στο φως να διαπερνά χωρίς να επηρεάζει τη φωτοσύνθεση, καθιστώντας το ιδανικό για εφαρμογές θερμοκηπίου. Τα πάνελ της BriteSolar υποστηρίζουν σε καθοριστικό βαθμό τη δημιουργία κατάλληλου μικροκλίματος στις καλλιέργειες και στη δημιουργία ιδανικού περιβάλλοντος που απαιτείται για την ποιοτική καλλιέργεια και αύξηση της παραγωγής.
Η BriteSolar ιδρύθηκε από τον δρα Νίκο Κανόπουλο το 2010 – στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα. Παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να αντέξει και να φέρει την τεχνολογία της στην παραγωγή, υποβάλλοντας παράλληλα πολλαπλές αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και κερδίζοντας διεθνείς διακρίσεις. Ένας από τους λόγους που η εταιρεία κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες αυτές συγκυρίες είναι οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι είναι παράλληλα όλοι και μέτοχοι!
Ο άλλος λόγος, είναι προφανώς η τεχνολογία της. Χάρη σε αυτή, η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από επενδυτές και να λάβει διακρίσεις από διεθνείς φορείς όπως η Ernst&Young και το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο. Κατάφερε επίσης να επιλεχθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας ως η μόνη ελληνική εταιρεία για την ανάθεση έργου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία», εξασφαλίζοντας νέα χρηματοδότηση.
Η BriteSolar συνεργάζεται με σπουδαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Συγκεκριμένα συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Wageningen (https://www.wur.nl/), στα πλαίσια ενός Ολλανδικού επιδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος, καθώς και με την ΤΝΟ (https://www.tno.nl/en/) που είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός οργανισμός στην Ολλανδία. Η συνεργασία αυτή είναι επικεντρωμένη στην ανάπτυξη και επίδειξη αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων για τις ανάγκες της Ολλανδικής γεωργίας. Συνεργάζεται, επίσης, στενά με το Πανεπιστήμιο του Delft (https://www.tudelft.nl/en/) , το οποίο μας συνδράμει στην επίδειξη πρωτότυπων ηλεκτροχρωμικών γυαλιών της BriteSolar σε πραγματικές συνθήκες.Και έχει προμηθεύσει πάνελ σε πανεπιστήμια για δικούς τους ερευνητικούς σκοπούς σχετικά με τα αγροφωτοβολταϊκά και την εφαρμογή τους. Όπως στο Πανεπιστήμιο της Jaen (https://www.ujaen.es/en) και στο Πανεπιστήμιο του Western Ontario (https://www.uwo.ca/index.html)
Η εταιρεία έχει υλοποιήσει πολλές εφαρμογές του προϊόντος της σε περιοχές της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, με πολλά μελλοντικά project να είναι ήδη δρομολογημένα για κατασκευή στη νέα χρονιά. Σύμφωνα με την εταιρεία τα αποτελέσματα των εφαρμογών της, μέχρι σήμερα, είναι εξαιρετικά θετικά σε όλη την γκάμα εφαρμογών τόσο στα είδη καλλιέργειας (αμπέλια, ντομάτες, βατόμουρα, αχλάδια, φράουλες), όσο και στις διαφορετικές περιοχές. Οι εφαρμογές των panels μπορεί να γίνει σε όλα τα πιθανά είδη καλλιέργειας, σε θερμοκήπια αλλά και ανοιχτού τύπου (AgriPV).
Παράλληλα με αυτό το project, η BriteSolarξεκίνησε τη δική της γραμμή παραγωγής και την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος της, έχοντας εξασφαλίσει ήδη τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να προχωρήσει. Ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή το νέο εργοστάσιο στην Πάτρα, που προβλέπεται να μπει σε παραγωγή σε ένα περίπου έτος. Στόχος της είναι από τις «βάσεις» που ήδη διαθέτει σε Ελλάδα, Ολλανδία και ΗΠΑ, να καταφέρει να «φτάσει» σε όλον τον κόσμο, προωθώντας την τεχνολογία της αλλά και όλη την ιδέα της βιώσιμης καλλιέργειας και ανάπτυξης.
Brite Hellas S.A.
t: +30 2310 321342, f: +30 2310 552265
a: Steliou Kazantzidi 47, Thermi 2 Building, 9th km. Thessaloniki – Thermi, P.O. Box: D 8129, 57001, Thessaloniki, Greece
w: www.britesolar.com e: [email protected]
Facebook Facebook Gr Twitter LinkedIn YouTube
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις