Η Ουκρανία: Το 'σιτοδοχείο' του κόσμου σε κίνδυνο

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουκρανία αναμένεται να χάσει περίπου 8 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2023, λόγω του πολέμου. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών. Η απώλεια αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των σιτηρών παγκοσμίως, με αρνητικές επιπτώσεις για τις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών.

H Ουκρανία ενδέχεται να χάσει επίσης μεγάλες ποσότητες άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως καλαμπόκι, ηλίανθο και σιτάρι. Η απώλεια αυτών των προϊόντων θα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά.

Οι συνέπειες της απώλειας των καλλιεργειών της Ουκρανίας θα είναι αισθητές για αρκετούς μήνες, ή και χρόνια. Η αύξηση των τιμών των σιτηρών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις φτωχές χώρες, που θα δυσκολευτούν να τα προμηθευτούν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγροτική οικονομία.

 

"Η απώλεια των καλλιεργειών της Ουκρανίας θα είναι μια μακροχρόνια πρόκληση για την παγκόσμια αγροτική οικονομία. Ο πόλεμος θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα."

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις