Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Οι τιμές στη Γαλλία και τη Γερμανία σημείωσαν μικρή πτώση προς το τέλος του μήνα σε στερλίνα. Εν τω μεταξύ, οι τιμές στην Πολωνία, την Ισπανία και την Ιρλανδία σημείωσαν αύξηση κατά τη διάρκεια του μήνα.
Οι αναφορές της βιομηχανίας δείχνουν ότι οι ιρλανδικές διακινήσεις έχουν περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνοντας τις τιμές καθώς τα σφαγεία προσπαθούν να συμπληρώσουν τα δελτία θανάτου τους ενόψει των Χριστουγέννων.
Η διαφορά τιμής μεταξύ των βοοειδών R3 της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας έχει ως εκ τούτου αμβλυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες και έκλεισε τον Νοέμβριο στις 77,2 πένες, καθώς τα ιρλανδικά βοοειδή R3 διαμορφώθηκαν σε ισοδύναμο μέσο όρο 413,3 πένες/kg σε σύγκριση με τα βοοειδή της Μ. Βρετανίας στις 490,5 πένες.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των αγελάδων μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, συνεχίζοντας τη γενική τάση που παρατηρείται από την άνοιξη. Η μέση τιμή αγελάδας στην ΕΕ διαμορφώθηκε στις 327,4 πένες/kg για την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου, μειωμένη κατά 35 πένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι γαλλικές τιμές των αγελάδων σημείωσαν μεγάλη πτώση των τιμών, κατά 24,4 πένες σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων στις 371 πένες, αλλά παραμένουν αυξημένες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι ιρλανδικές τιμές των αγελάδων σημείωσαν μικρή άνοδο, κατά 9,4 πένες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Υπήρξε γενικά έλλειψη ζήτησης για μοσχαρίσιο κρέας μεταποίησης/ορατό άπαχο σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με την υψηλότερη θανάτωση σε ορισμένες χώρες, γεγονός που μείωσε τη συνολική τιμή.
Η παραγωγή βοείου κρέατος παρουσιάζει γενική μείωση στην ΕΕ, με μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρυσι. Συγκρίνοντας το σύνολο των τριών πρώτων τριμήνων, η παραγωγή στην Ισπανία και τη Γαλλία μειώθηκε κατά 7% και 4% αντίστοιχα.
Η Ιταλία συνέχισε τη μείωση της παραγωγής της, με πτώση άνω των 100.000 τόνων (-20%) από τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 έως το 2023.
Οι αναφορές του κλάδου δείχνουν ότι η κακή ποιότητα και οι συνθήκες βόσκησης, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωοτροφών, έχουν περιορίσει την παραγωγή μέσω των χαμηλότερων βαρών σφαγίων.
Η θανάτωση αγελάδων έχει μειωθεί ελαφρώς σε όλη την περιοχή (-5%) κατά το έτος μέχρι σήμερα, σε σχέση με το 2022.
Οι παραγωγές στη Γαλλία, που αποτελούν το 24% του συνόλου των νεκρών αγελάδων στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, μειώθηκαν κατά 80.000 ζώα (7%) σε 1,07 εκατ. ζώα για το έτος μέχρι σήμερα. Η απόδοση μειώθηκε επίσης σημαντικά στην Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση της θανάτωσης στις Κάτω Χώρες (+10%).
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των προβάτων στην ΕΕ κινήθηκαν περισσότερο προς τα πάνω. Η τιμή αναφοράς της ΕΕ αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε 786 €/100kg (που ισοδυναμεί με 685p/kg) για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι ισπανικές τιμές του αρνιού έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας το φράγμα των 800p/kg και φτάνοντας τις 805p/kg για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Νοεμβρίου. Αύξηση των τιμών παρατηρήθηκε επίσης στη Γαλλία και την Ιρλανδία, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Η παραγωγή πρόβειου κρέατος στην ΕΕ μειώθηκε κατά 7.200 τόνους (-2%) σε 312.000 τόνους κατά το τρέχον έτος (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος). Βασικές χώρες παραγωγής, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, είδαν την παραγωγή να μειώνεται τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 σε σχέση με πέρυσι.
Η ισπανική παραγωγή μειώθηκε κατά 8.380 τόνους (9%), καθώς η θανάτωση ενήλικων προβάτων μειώθηκε κατά 13%, ενώ η θανάτωση αμνοεριφίων μειώθηκε επιπλέον κατά 7%. Ακολουθεί η Γαλλία με πτώση της παραγωγής κατά 5.540 τόνους (9%), με πτώση κατά 9% στη θανάτωση αμνοεριφίων και 7% στη θανάτωση ενήλικων προβάτων.
Η παραγωγή στην Ελλάδα μειώθηκε ελάχιστα κατά 3% και ανήλθε σε λίγο κάτω από 35.000 τόνους για το τρέχον έτος, καθώς η θανάτωση αμνοεριφίων συνέβαλε σε αυτή τη μείωση, μειούμενη κατά 6%. Εν τω μεταξύ, η Ιρλανδία κατέγραψε αύξηση της παραγωγής κατά 2% για το έτος μέχρι σήμερα, με τη θανάτωση αμνοεριφίων να αυξάνεται κατά 0,4%, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερα βάρη.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ΕΕ προβλέπουν μείωση της παραγωγής βοείου κρέατος κατά 3,1% για το σύνολο του 2023, με μείωση 1,8% στην παραγωγή πρόβειου κρέατος.
Και οι δύο προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 1% έως το 2024, με μικρή ανάκαμψη εάν οι τιμές των ζωοτροφών συνεχίσουν να μειώνονται. Οι υψηλές εγχώριες τιμές θα παρεμποδίσουν τις εμπορικές ευκαιρίες, ενώ η κατανάλωση εμποδίζεται από τις περικοπές του κόστους ζωής.