Η IPM- η οποία περιλαμβάνει πέντε βασικά βήματα - βοηθά τους αγρότες να κάνουν αποτελεσματικές επιλογές για τον έλεγχο των παρασίτων που λειτουργούν για τις δραστηριότητές τους
Από τότε που υπάρχει η γεωργία, οι αγρότες αναζητούσαν τρόπους καταπολέμησης των επιβλαβών παρασίτων με ισορροπημένους τρόπους που τους βοηθούσαν να παράγουν καλλιέργειες υψηλής ποιότητας και να φροντίζουν τη γη.
Σήμερα, αυτού του είδους οι πρακτικές που επικεντρώνονται στην ισορροπία εμπίπτουν στον όρο Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρασίτων ή IPM, μια επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την καταπολέμηση των παρασίτων.
Οι στρατηγικές IPM ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πρακτικών καταπολέμησης των παρασίτων και μεγιστοποιούν τις ευκαιρίες για τους γεωργούς να βελτιώσουν την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών τους.
Η IPM- η οποία περιλαμβάνει πέντε βασικά βήματα - βοηθά τους αγρότες να κάνουν αποτελεσματικές επιλογές για τον έλεγχο των παρασίτων που λειτουργούν για τις δραστηριότητές τους.
Ενώ τα φυτοφάρμακα μπορεί να αποτελούν ή να μην αποτελούν μέρος ενός προγράμματος IPM, οι δραστικές ουσίες φυτοπροστασίας με ευνοϊκό περιβαλλοντικό προφίλ, όπως το Qalcova™ active και το Jemvelva™ active, δίνουν στους αγρότες περισσότερες επιλογές.
Βήμα 1 της IPM: Εντοπισμός των απειλών για τα παράσιτα
Προτού οι γεωργοί μπορέσουν να αναπτύξουν λύσεις για την αντιμετώπιση των επιβλαβών οργανισμών, πρέπει να κατανοήσουν τους επιβλαβείς οργανισμούς που αντιμετωπίζουν. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή διάγνωση των παρασίτων που υπάρχουν -είτε πρόκειται για έντομα, νηματώδεις, ασθένειες ή ζιζάνια- και την εκμάθηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό περιλαμβάνει την εκμάθηση περισσότερων πληροφοριών για τον κύκλο ζωής του παρασίτου και για το στάδιο στο οποίο είναι πιθανότερο να προκαλέσει ζημιά.1
Βήμα 2 της IPM: Παρακολούθηση και μέτρηση σε σχέση με τα κατώτατα όρια
Ένα σημαντικό μέρος της IPM είναι η εξέταση των κατωφλίων, ή του επιπέδου στο οποίο το παράσιτο προκαλεί οικονομική ζημία στην εκμετάλλευση. Σε μια στρατηγική IPM, τα κατώτατα όρια εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: όριο ζημίας, επίπεδο οικονομικής ζημίας και οικονομικό κατώτατο όριο. Τα κατώτατα όρια είναι μεταβαλλόμενοι στόχοι που μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι απαιτήσεις των καταναλωτών και οι τιμές των προϊόντων.
Βήμα 3 της IPM: Λήψη αποφάσεων
Οπλισμένοι με τα κατάλληλα δεδομένα, οι γεωργοί μπορούν στη συνέχεια να λάβουν αποφάσεις με βάση την κατάσταση των παρασίτων τους. Σε ένα πλαίσιο IPM, οι γεωργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις παρακάτω παρεμβάσεις, μόνη της ή σε συνδυασμό, ανάλογα με τις ανάγκες της εκμετάλλευσης.
Μη ανάληψη δράσης: Εάν το πρόβλημα των παρασίτων δεν προκαλεί σημαντική ζημία στην καλλιέργεια ή στην επιχείρηση του γεωργού, δεν απαιτείται καμία παρέμβαση.
Πολιτιστικές πρακτικές: Οι καλλιεργητικές πρακτικές αντιμετωπίζουν τον έλεγχο των παρασίτων σε επίπεδο φυτού ή εδάφους. Οι τακτικές μπορεί να περιλαμβάνουν την αλλαγή των πρακτικών κατεργασίας του εδάφους, την εναλλαγή των καλλιεργειών και το κλάδεμα της βλάστησης που φιλοξενεί παράσιτα.
Μηχανικές μέθοδοι: και μπορεί να περιλαμβάνουν την τοποθέτηση σίτας και παγίδων, το μούλιασμα και το βοτάνισμα.
Βιολογικοί έλεγχοι: Οι βιολογικοί έλεγχοι αναφέρονται στη χρήση ζωντανών οργανισμών ή προϊόντων που προέρχονται από ζωντανά υλικά για την αντιμετώπιση των παρασίτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πρακτικές όπως η απελευθέρωση ωφέλιμων εντόμων σε ένα χωράφι για να κυνηγήσουν τα παράσιτα ή η εφαρμογή ορισμένων βιολογικών προϊόντων.
Παρασιτοκτόνα: Στη ΔΟΠ, τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητα, εφαρμοζόμενα στην ποσότητα και στη θέση όπου χρειάζονται περισσότερο. Οι εξελίξεις στα προϊόντα φυτοφαρμάκων δίνουν στους αγρότες περισσότερες και καλύτερες επιλογές όταν τα φυτοφάρμακα είναι η σωστή λύση για τα χωράφια τους. Οι δραστικές ουσίες Qalcova™ και Jemvelva™ έχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά που τις καθιστούν άριστα προσαρμοσμένες σε μια προσέγγιση IPM, όπως:
* Μοναδικοί τρόποι δράσης που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας από τα έντομα
* Ελάχιστες επιπτώσεις στους ωφέλιμους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αρπακτικών εντόμων και των αρθροπόδων που τρέφονται με επιβλαβή παράσιτα
* Χαμηλή εμμονή στο περιβάλλον
* Αποτελεσματικό σε χαμηλές δόσεις χρήσης σε σύγκριση με άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα
Βήμα 4 της IPM: Τήρηση αρχείων και παρακολούθηση
Με μακροχρόνια δεδομένα, οι γεωργοί μπορούν να διακρίνουν καλύτερα τις ανωμαλίες μιας περιόδου από τις τάσεις πίεσης των παρασίτων. Μπορούν επίσης να δουν πώς λειτουργούν οι επιλεγμένες παρεμβάσεις τους με την πάροδο του χρόνου, ώστε να ενημερώνονται για πιο έξυπνες αποφάσεις χρόνο με το χρόνο.
Οι πιέσεις των παρασίτων αλλάζουν πάντα, αλλά η IPM παρέχει στους γεωργούς ένα επιστημονικό πλαίσιο για να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το πότε και πώς να χρησιμοποιούν προϊόντα καταπολέμησης παρασίτων. Οι δραστικές ουσίες Qalcova και Jemvelva που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και έχουν ευνοϊκό περιβαλλοντικό προφίλ δίνουν στους αγρότες ακόμη περισσότερες στρατηγικές επιλογές για να σχεδιάσουν τη σωστή προσέγγιση IPM για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.