Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»

Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα σε συμβολαιογράφους και συμβαλλόμενα μέρη να ολοκληρώσουν ηλεκτρονικά τη διαδικασία σύνταξης και καταχώρισης συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας επί ακινήτων.

Η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»  τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως προβλεπόταν από την υπ' αρ. 109 ΕΞ 2024 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικρατείας και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα σε συμβολαιογράφους και συμβαλλόμενα μέρη να ολοκληρώσουν ηλεκτρονικά τη διαδικασία σύνταξης και καταχώρισης συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας επί ακινήτων.

Για να ξεκινήσουν τη διαδικασία, οι συμβαλλόμενοι εισέρχονται στην πλατφόρμα και δημιουργούν ένα αίτημα μεταβίβασης, εισάγοντας τους ΑΦΜ τους. Στη συνέχεια, ο μεταβιβάζων επιλέγει το προς μεταβίβαση ακίνητο και παρέχει στον συμβολαιογράφο εξουσιοδότηση να προβεί στη συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Ο συμβολαιογράφος, αφού εισάγει τον ΚΑΕΚ του ακινήτου, αιτείται μέσω της πλατφόρμας την έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών από τους αρμόδιους φορείς. Τα δικαιολογητικά αυτά αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημόσιου τομέα και αφορούν, μεταξύ άλλων, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, το αποδεικτικό ενημερότητας, το πιστοποιητικό πλήρους ταυτότητας κτιρίου/διαιρεμένης ιδιοκτησίας, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το τοπογραφικό διάγραμμα και τα σχέδια οικοδομικής άδειας.

Μετά την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης, ο συμβολαιογράφος εκδίδει ψηφιακό αντίγραφο αυτής, το οποίο υπογράφει με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή και εγκεκριμένη ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα. Στη συνέχεια, υποβάλλει μέσω της πλατφόρμας την εγγραπτέα πράξη για την καταχώρισή της στα κτηματολογικά βιβλία του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος.

Η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» αναμένεται να συμβάλει στην απλούστευση και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας σύνταξης και καταχώρισης συμβολαιογραφικών πράξεων, καθώς και στη μείωση του διοικητικού κόστους για τους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας είναι τα εξής:

  • Εξοικονόμηση χρόνου και κόστους: Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα στους συμβαλλόμενους να ολοκληρώσουν ηλεκτρονικά τη διαδικασία σύνταξης και καταχώρισης συμβολαιογραφικών πράξεων, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα γραφεία των αρμόδιων φορέων. Αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τους πολίτες και τους επαγγελματίες.
  • Αύξηση της αποτελεσματικότητας: Η πλατφόρμα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και εγγράφων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.
  • Μείωση των λαθών: Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα αυτοματοποιημένου ελέγχου των δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα τη μείωση των λαθών και τη βελτίωση της ποιότητας των εγγραπτέων πράξεων.