Η Κίνα επιλέγει 3 μεγάλους μεταποιητές χοιρινού κρέατος της ΕΕ για έρευνα σχετικά με το ντάμπινγκ

Η Κίνα θα εξετάσει 3 μεγάλους ευρωπαϊκούς μεταποιητές χοιρινού κρέατος στο πλαίσιο της έρευνας που ανακοινώθηκε πρόσφατα σχετικά με εικαζόμενες «πρακτικές ντάμπινγκ των προϊόντων χοιρινού κρέατος» στην κινεζική αγορά.

Η Danish Crown (Δανία), η Vion Food Group (Κάτω Χώρες) και η Litera Meat (Ισπανία) «επιλέχθηκαν» για λεπτομερή έρευνα, ανέφερε η εμπορική υπηρεσία του Πεκίνου.

Τον Ιούνιο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι η χώρα θα διερευνούσε τις κατά τη γνώμη της αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των εξαγωγέων χοιρινού κρέατος της ΕΕ, μετά από καταγγελίες της Ένωσης Κτηνοτροφίας της Κίνας (CAHA). 

Γενικά θεωρείται ότι η Κίνα προχώρησε σε αυτό το βήμα σε αντίποινα για την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει εισφορά στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρά τις διαψεύσεις των κινεζικών αρχών.

Οι 3 εταιρείες που έχουν πλέον επιλεγεί συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών επεξεργασίας χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη.

Η Danish Crown, η νούμερο 1 εταιρεία χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη, ανέφερε κύκλο εργασιών 9,1 δισ. ευρώ το 2023, έχοντας 25.800 υπαλλήλους. Η Vion είχε κύκλο εργασιών 5,3 δισ. ευρώ, έχοντας περίπου 12.000 υπαλλήλους στο μισθολόγιό της. Τρίτον, η Litera Meat, η οποία απασχολεί περίπου 1.600 άτομα προσωπικό και ανήκει στον ιταλικό όμιλο Pini, ο οποίος επιτυγχάνει κύκλο εργασιών περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι 2 πρώτες εταιρείες του εν λόγω καταλόγου βρίσκονται επί του παρόντος σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλότερα μεγέθη για τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά την έρευνα, και οι 3 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν πλήρως και θα παραδώσουν όλες τις πληροφορίες που ζητούν οι κινεζικές αρχές. Οι ίδιες ή οι εθνικές τους οργανώσεις αρνούνται σθεναρά τους ισχυρισμούς.

Ο Laurens Hoedemaker, πρόεδρος του ολλανδικού κλαδικού συμβουλίου COV, δήλωσε στον αδελφό τίτλο της Pig Progress, Boerderij: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα ντάμπινγκ ευρωπαϊκών προϊόντων χοιρινού κρέατος στην κινεζική αγορά. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η έρευνα θα το αποδείξει αυτό».

Ομοίως, η Danish Crown θα δεσμευτεί πλήρως στην κινεζική έρευνα αντιντάμπινγκ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει πληροφορίες στις κινεζικές αρχές. «Η Danish Crown έχει εγγραφεί για να συμμετάσχει στην έρευνα και έχει υποβάλει όλες τις σχετικές πληροφορίες στην ανακριτική αρχή».

Η Ισπανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος και προϊόντων χοιρινού κρέατος στην Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Interporc, της εθνικής οργάνωσης της Ισπανίας για τον τομέα του χοιρείου κρέατος, το 2023 οι παραγωγοί της ισπανικής χοιροτροφίας εξήγαγαν 560.448 τόνους συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Περίπου το 20% του συνόλου των ισπανικών εξαγωγών χοιρινού κρέατος κατευθύνθηκε στην Κίνα. Αν το δούμε από την κινεζική οπτική γωνία, περίπου το 21% όλων των κινεζικών εισαγωγών χοιρινού κρέατος προέρχεται από την Ισπανία.

Παρ' όλα αυτά, και εδώ δεν υπάρχει κανένα σημάδι ανησυχίας για την κινεζική δράση. Ο Giuseppe Aloisio είναι γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Βιομηχανιών Κρέατος της Ισπανίας (ANICE). «Όλα εξελίσσονται όπως αναμενόταν», δήλωσε και πρόσθεσε: »Το 1ο βήμα της διαδικασίας είναι η επιλογή των εταιρειών που θα εξεταστούν πλήρως. Στη χώρα μας, αυτή είναι η Litera Meat, μαζί με συναδέλφους από την Ολλανδία και τη Δανία. Μπαίνουμε σε αυτή τη φάση με πλήρη ψυχική ηρεμία, όπως ακριβώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, πρέπει να ανοίξουμε και να κρατήσουμε ανοιχτές τις απαραίτητες γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των αρχών της Κίνας και της Ισπανίας, καθώς και της ΕΕ. Εάν χρειαστεί, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία να το οργανώσουμε αυτό».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί κατά άλλους 6 μήνες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις