Τα ελαιόδεντρα της Ιορδανίας, σεβαστά ως εθνικοί θησαυροί, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την αποψίλωση των δασών από τους εργολάβους που ερωτεύονται την ιστορία και την ομορφιά τους.
Η αυξανόμενη ζήτηση για μοναδικά «στολίδια κήπων» έχει οδηγήσει στην εκρίζωση των δέντρων και την πώλησή τους σε ξένους παγκοσμίως και σε ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών. Γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση και την προστασία τους.
Ορισμένα από αυτά τα δέντρα χρονολογούνται εδώ και 5.000 χρόνια, γεγονός που τα καθιστά "ζωντανά μνημεία", δήλωσε η Nehaya Al-Muhaisen, πρώην διευθύντρια της διεύθυνσης ελιάς του Υπουργείου Γεωργίας και ιδρύτρια του Αραβικού Δικτύου Γυναικών για το Ελαιόλαδο.
"Δεδομένου ότι τα αρχαία μας δέντρα είναι ευαίσθητα στη μετεγκατάσταση, η νέα κυβερνητική νομοθεσία περιορίζει τη μεταφορά και την απομάκρυνσή τους", δήλωσε η ίδια στους Olive Oil Times. "Το Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με την αστυνομία, εργάζονται για να αποτρέψουν τις επιχειρήσεις μεταφοράς, εκτός από πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις".
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιορδανίας στοχεύει επίσης να προσθέσει τα ελαιόδεντρα της χώρας στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η ελπίδα είναι ότι η αναγνώριση αυτή θα τα προστατεύσει περαιτέρω. Η κυβέρνηση αναπτύσσει επίσης ένα σχέδιο για τη συμμετοχή του κοινού μέσω κωδικών QR που τοποθετούνται στα ελαιόλαδα τοπικής παραγωγής.
"Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι τα ελαιόδεντρά μας φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, πριν από περίπου 2.000 χρόνια, αλλά διαπίστωσαν ότι καλλιεργούνταν πολύ νωρίτερα", δήλωσε ο Al-Muhaisen. "Καλλιεργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια και ανήκουν στην κληρονομιά της Μεγάλης Συρίας. Ως αποτέλεσμα, είναι σπάνια και επικερδής η πώλησή τους".
Η Μεγάλη Συρία (Bilad al-Sham), η οποία εκτείνεται στις σύγχρονες χώρες της Συρίας, του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, καθώς και σε ορισμένα τμήματα της Τουρκίας, είναι η γενέτειρα της ελιάς. Η αρχαιότερη ποικιλία είναι γνωστή ως Mehras, σύμφωνα με τη Συνεταιριστική Εταιρεία Mehras.
Ο Al-Muhaisen σημείωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει ευαισθητοποιηθεί σχετικά με την οικονομική αξία των παλαιότερων δέντρων. Ως αποτέλεσμα, "οι ιδιοκτήτες τους έχουν την επιθυμία να τα διατηρήσουν και να επωφεληθούν από αυτά".
"Στο παρελθόν, αυτά τα αρχαία δέντρα θεωρούνταν απλώς ως κανονικά ελαιόδεντρα, αλλά σήμερα έχουν ειδικό προστατευόμενο καθεστώς", είπε. "Έχουν γίνει το σύμβολο της γιαγιάς και φροντίζεις τη γιαγιά σου".
Αυτή η αλλαγμένη νοοτροπία έχει ωθήσει τους παραγωγούς να επανασυσκευάσουν το ελαιόλαδο από τα χιλιόχρονα δέντρα σε φιάλες με μοναδικά σχέδια. "Οι αγρότες ουσιαστικά διατηρούν τον πολιτισμό μας σε ένα μπουκάλι", δήλωσε ο Al-Muhaisen.
"Αρχίζουν να φροντίζουν αυτά τα αρχαία δέντρα και με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και έχουν επίσης φροντίσει να τα διαφοροποιήσουν από τα κανονικά ελαιόλαδα σε εμπορικές εκθέσεις και ειδικές εκθέσεις", πρόσθεσε.
Στην Ιορδανία, οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου αποδίδονται στο αυξανόμενο κόστος παραγωγής, ιδίως για την εργασία.
Κατά μέσο όρο, το ελαιόλαδο κοστίζει περίπου 6 ιορδανικά δηνάρια (7,68 ευρώ) ανά λίτρο, ενώ ένα μπουκάλι ελαιόλαδο από τα ιστορικά δέντρα της χώρας μπορεί να κοστίζει 15 έως 20 ιορδανικά δηνάρια (19,19 έως 25,58 ευρώ) ανά λίτρο, σύμφωνα με την Al-Muhaisen.
Παρά τις υψηλότερες τιμές, η ζήτηση αυξάνεται. "Αυτά τα αρχαία ελαιόλαδα έχουν μοναδική γεύση", δήλωσε ο Al-Muhaisen. "Αντιπροσωπεύουν επίσης υψηλή ποιότητα και πλούσια ιστορία. Έτσι, τα περιθώρια κέρδους δικαιολογούνται. Λόγω της ιστορικής τους αξίας, οι τιμές θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 50 δηνάρια Ιορδανίας (63,96 ευρώ) ανά λίτρο".
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιορδανία θα αυξηθεί κατά 30 τοις εκατό φέτος. "Αναμένουμε περίπου 33.000 τόνους, με το 20 τοις εκατό να προέρχεται από αρχαία δέντρα", δήλωσε ο Al-Muhaisen. "Ο αριθμός των καρποφόρων ελαιόδεντρων εκτιμάται σε περίπου 12 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου το 20 τοις εκατό περίπου είναι τα αρχαία δέντρα", πρόσθεσε.
Περίπου 200.000 άτομα συμμετέχουν στην περίοδο συγκομιδής της ελιάς. "Ο ιορδανικός ελαιοκομικός τομέας είναι ένας από τους σημαντικότερους γεωργικούς οικονομικούς τομείς, καθώς συμβάλλει αποτελεσματικά στο ΑΕΠ, με όγκο επενδύσεων άνω του ενός δισεκατομμυρίου δηναρίων Ιορδανίας (1,28 δισ. ευρώ)", δήλωσε ο Al-Muhaisen. "Παρέχει πηγή εισοδήματος για περισσότερες από 80.000 ιορδανικές αγροτικές οικογένειες".
"Στο δίκτυο των γυναικών μου, γυναίκες από οικογένειες ελαιολάδου έχουν αρχίσει να αλλάζουν την παραγωγή και την αποθήκευση συγκεκριμένων ποικιλιών, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων ποικιλιών", πρόσθεσε. "Τα εργαστήρια που διοργανώνουμε αντανακλούν τη νέα γενιά παραγωγών ελαιολάδου".
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόκληση για τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των αρχαίων δέντρων. Οι καύσωνες έχουν αυξήσει τη χρήση λιπασμάτων και ανάγκασαν τους αγρότες να καταφύγουν σε συμπληρωματική άρδευση για να διατηρήσουν την παραγωγικότητα.
"Η αύξηση της δημιουργίας λάκκων συλλογής νερού, ικανών να απορροφούν τη βροχή και τις αιφνίδιες πλημμύρες, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο τους", δήλωσε ο Al-Muhaisen.
"Είναι επίσης δυνατό να καλλιεργηθούν διαφορετικές ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής στην Ιορδανία", πρόσθεσε. "Η ποικιλία Mehras, για παράδειγμα, η οποία ανήκει στις αρχαίες ποικιλίες, είναι μία από τις πιο ανθεκτικές".