Ποτοποιοί: Νέα απαλλαγή από τον ΕΦΚ για αιθυλική αλκοόλη

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, οι ποτοποιοί που λειτουργούν, εκτός καθεστώτος αναστολής, δικαιούνται να παραλάβουν, με απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ποσότητα ουδέτερης αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης ή παντός είδους αλκοολούχων αποσταγμάτων και προϊόντων απόσταξης, ίση σε λίτρα άνυδρα με το 2% της συνολικής ποσότητας σε λίτρα άνυδρα των ως άνω υλών που παρελήφθησαν κατά το προηγούμενο έτος.

Η απαλλαγή αυτή χορηγείται για την κάλυψη των απωλειών (φυρών) οι οποίες οφείλονται στη φύση των εν λόγω προϊόντων και πραγματοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης, αποθήκευσης και μεταφοράς τους.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής;

Για να λάβει ο ποτοποιός την απαλλαγή, πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ποτοποιού.
  • Να έχει παραλάβει αιθυλική αλκοόλη με άμεση καταβολή του Ε.Φ.Κ. ή με τρίμηνη αναστολή καταβολής αυτού, κατά το προηγούμενο έτος.
  • Να υποβάλει αίτηση στο τελωνείο ελέγχου της περιοχής όπου βρίσκεται το ποτοποιείο του, συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
    • Αντίγραφο του βιβλίου ποτοποιού.
    • Κατάσταση, στην οποία αναγράφονται οι μοναδικοί κωδικοί καταχώρισης MRN, των Δηλώσεων Ε.Φ.Κ. που υποβλήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος για την παραλαβή αιθυλικής αλκοόλης με άμεση καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή με τρίμηνη αναστολή καταβολής αυτού.

Πώς γίνεται η παραλαβή της αιθυλικής αλκοόλης;

Μετά την έγκριση της αίτησης από το τελωνείο ελέγχου, ο ποτοποιός υποβάλλει Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τελωνείο παράδοσης, στην οποία δηλώνει τις ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης που δικαιούται να παραλάβει.

Η διακίνηση της αιθυλικής αλκοόλης από τις εγκαταστάσεις της φορολογικής αποθήκης στις εγκαταστάσεις του ποτοποιού, πραγματοποιείται με αντίγραφο της οριστικοποιημένης Δ.Ε.Φ.Κ. που εκτυπώνεται από το υποσύστημα ICISnet και με το Δελτίο Χημικής Ανάλυσης.

Τι ισχύει για τους ποτοποιούς που διαθέτουν και άδεια αποσταγματοποιού;

Η απαλλαγή από τον ΕΦΚ χορηγείται και σε ποτοποιούς που διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αποσταγματοποιού, οι οποίοι παραλαμβάνουν τα παραγόμενα στο αποσταγματοποιείο προϊόντα απόσταξης στο ποτοποιείο τους, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των αλκοολούχων ποτών τους.

Η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής είναι η ίδια με αυτή που ισχύει για τους υπόλοιπους ποτοποιούς.

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δείτε εδώ την απόφαση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις