Γερμανία: Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών

«Θερμή» είναι αυτή η εβδομάδα στη Γερμανία μιας και χθες, Δευτέρα οι αγρότες της χώρας ξεκίνησαν πανεθνικές διαδιλώσεις, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλη τη χώρα, καθώς απέκλεισαν δρόμους και αυτοκινητοδρόμους με χιλιάδες τρακτέρ και φορτηγά.

Πρόκειται για τις τελευταίες ενέργειες σε μια σειρά διαμαρτυριών απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να περικόψει ορισμένες επιδοτήσεις ντίζελ στους αγρότες και τους φορτηγατζήδες μεταφορών.

Οι περικοπές οφείλονται σε ελλείψεις στον προϋπολογισμό, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι η κυβέρνηση του καγκελάριου, Όλαφ Σολτς δεν μπορούσε να ανακατανείμει δεκάδες δισεκατομμύρια από τα κονδύλια για την ανακούφιση από τον κορονοϊό για άλλους σκοπούς.

Τα κομβόι που αποτελούνταν από χιλιάδες τρακτέρ και φορτηγά όχι μόνο απέκοψαν πόλεις, αλλά και σταμάτησαν την παραγωγή σε εργοστάσιο της Volkswagen στην πόλη Έμντεν της βόρειας Γερμανίας.

Αντικυβερνητικό συναίσθημα και ακροδεξιά σύμβολα σε περίοπτη θέση στις διαδηλώσεις

Πολλά από τα οχήματα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Δευτέρας έφεραν πανό με το λογότυπο του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο τάχθηκε υπέρ των αγροτών που διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης.

Επίσης, πολιτικοί από άλλα κόμματα, όπως το συντηρητικό CDU/CSU, καθώς και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ - ο οποίος έχει γίνει στόχος οργισμένων αγροτών, ορισμένοι από τους οποίους προσπάθησαν να επιβιβαστούν και να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί του σε ένα πλοίο στο οποίο επέβαιναν την Πέμπτη ο ίδιος, η σύζυγός του και πολλοί άλλοι επιβάτες - προειδοποίησε σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ορισμένοι που συμμετέχουν στις ενέργειες διαδίδουν "φαντασιώσεις πραξικοπήματος", προσθέτοντας ότι "εθνικιστικά σύμβολα επιδεικνύονται ανοιχτά".

Σε απάντηση, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών (DBV) Γιόαχιμ Ρούκβιντ δήλωσε: «Δεν βλέπω κανέναν απολύτως κίνδυνο διείσδυσης της ένωσής μας [από την ακροδεξιά]».

Αντιθέτως, ο Rukwied κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στερεί από τη γεωργία τη μελλοντική της βιωσιμότητα» και «θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή προμήθεια εγχώριων τροφίμων υψηλής ποιότητας».

Οι αγρότες εξακολουθούν να είναι θυμωμένοι παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης

Η εβδομάδα διαμαρτυριών, η οποία θα κορυφωθεί με μια μεγάλη εκδήλωση στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα, έρχεται μετά την προσπάθεια του συνασπισμού του Βερολίνου να κατευνάσει τους αγρότες που είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα τον Δεκέμβριο, υπαναχωρώντας σε μια αρχική πρόταση περικοπής των επιδοτήσεων που υποβλήθηκε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον προϋπολογισμό.

Αρχικά, το Βερολίνο πρότεινε να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές για την αγορά γεωργικού και δασικού εξοπλισμού, καθώς και οι επιδοτήσεις για το αγροτικό πετρέλαιο κίνησης. Τώρα οι φοροαπαλλαγές θα παραμείνουν και οι επιδοτήσεις καυσίμων δεν θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι το 2026.

Επί του παρόντος, οι αγρότες πληρώνουν περίπου τη μισή τιμή από την τιμή που πληρώνουν οι οδηγοί αυτοκινήτων για το ντίζελ, ως αποτέλεσμα των κρατικών επιδοτήσεων. Ο συνασπισμός στο Βερολίνο λέει ότι η απομάκρυνση από το ντίζελ θα συμβάλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Οι αγρότες, ωστόσο, λένε ότι δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές καυσίμων και ότι η απόσυρση των επιδοτήσεων απειλεί να τους οδηγήσει εκτός επιχείρησης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις