Τοσκάνη: Υποστηρίζει τους ελαιώνες που κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν με 6 εκατ. ευρώ

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Τοσκάνης, στην Ιταλία, θα επενδύσει συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για την προώθηση της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση του τοπίου και την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης των ελαιώνες και άλλων δενδροκαλλιεργειών.

Συγκεκριμένα, οι ελαιοπαραγωγοί μπόρεσαν να ζητήσουν έως τις 29 Δεκεμβρίου το πολύ 840 ευρώ ανά στρέμμα, όπως δημοσίευσαν οι Olive Oil Times. Το ποσό αυτό κατευθύνεται σε φυτείες που βρίσκονται σε περιοχές που δυσχεραίνουν την παραγωγή, με απότομες κλίσεις, στις οποίες το σχετικό γεωργικό κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των πεδιάδων και η παραγωγικότητά τους είναι χαμηλότερη.

Επιπλέον, πολλές από αυτές τις φυτείες καλύπτουν μικρές εκτάσεις, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για έναν μόνο παραγωγό να αναπτύξει ένα λειτουργικό οικονομικό μοντέλο.

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, αυτές οι συνθήκες οδηγούν πολλούς αγρότες να εγκαταλείψουν την παραγωγή, κάτι που αυτή η ενίσχυση έχει σκοπό να αποφύγει.

Προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς

Τα κεφάλαια θα διατεθούν επίσης σε αυτούς τους ελαιώνες που περιλαμβάνονται στη σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που διατηρεί ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

Υπό αυτή την έννοια, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε φυτείες που κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν και βρίσκονται σε περιοχές που συνδέονται με μία από τις πέντε περιοχές της Τοσκάνης με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Από τον Ιανουάριο του 2024, θα διατίθενται κονδύλια σε ελαιοπαραγωγούς και φροντιστές μόνο εφόσον τηρούν διάφορες υποχρεώσεις.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις