Νέα μείωση στην παραγωγή ζωοτροφών στην Ε.Ε. το 2023

Ποιές οι προβλέψεις για το 2024

Μειωμένη κατά 2% ήταν η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στη Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 συγκριτικά με το 2022, με τον όγκο να φτάνει τα 144,3 Mt, σύμφωνα με δεδομένα της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Συνθετικών Ζωοτροφών (FEFAC).

Οι αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής, καθώς και η μείωση και η μεταβαλλόμενη ζήτηση λόγω αλλαγών στις προτιμήσεις των καταναλωτών επηρεάζουν την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στα διάφορα Κράτη Μέλη της Ένωσης.

Ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Ουγγαρία σημείωσαν μείωση περίπου 5% στην παραγωγή ζωοτροφών, άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία έχουν σημειώσει μέτρια αύξηση. Τα άλλα Κράτη Μέλη μείωσαν ελαφρά την παραγωγή ζωοτροφών ή τη διατήρησαν σε παρόμοιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος.

Η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών για τα πουλερικά το 2023 παρουσίασε πιο θετική τάση, αυξημένη κατά 900.000 τόνους σε σύγκριση με το 2022, καθώς ορισμένες χώρες ανέκαμψαν από τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών.  Ωστόσο, τόσο η Ουγγαρία όσο και η Τσεχία αντιμετώπισαν περαιτέρω μείωση της παραγωγής που αποδίδεται σε μείωση της κρεατοπαραγωγής.  

Είναι πολύ σημαντικό ότι η μέτρια ανάπτυξη δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις απώλειες του 2022, που σημαίνει ότι παραγωγή του 2023 εξακολουθεί να είναι 700.000 τόνοι κάτω από τα επίπεδα του 2021. 

Η παραγωγή ζωοτροφών βόειου κρέατος του 2023 σημείωσε μείωση 800.000 τόνων σε σύγκριση με το 2022.

Η Πορτογαλία αντιμετώπισε προβλήματα λειψυδρίας που οδήγησαν σε κλείσιμο εκμεταλλεύσεων, ειδικά στον τομέα των μηρυκαστικών. 

Προκλήσεις όπως οι χαμηλές τιμές του γάλακτος και οι ασθένειες των ζώων επηρέασαν περαιτέρω τον κλάδο.

Αντίθετα, οι κτηνοτρόφοι στην Τσεχική Δημοκρατία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης επωφελήθηκαν από επαρκή ανάπτυξη χόρτου, η οποία οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για βιομηχανικές ζωοτροφές.

2024

Όσο αφορά τις προοπτικές ζήτηση για σύνθετες ζωοτροφές του 2024 το σενάριο παραμένει αβέβαιο.

Βασικοί παράγοντες όπως ο αντίκτυπος των ασθενειών των ζώων, η οικονομική αβεβαιότητα, ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, οι συνεχιζόμενες καιρικές ανωμαλίες και οι αυξανόμενες εισαγωγές προϊόντων κρέατος πουλερικών από την Ουκρανία επηρεάζουν την τοπική παραγωγή.

Η επιρροή των πολιτικών «πράσινης και καλής διαβίωσης των ζώων» αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές της αγοράς για την παραγωγή ζώων και ζωοτροφών, αν και το κόστος των βασικών πρώτων υλών, κυρίως των σιτηρών, έχει υποχωρήσει στα επίπεδα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.