Μια επιπλέον πηγή εσόδων μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, χωρίς ωστόσο να θυσιάζεται η «γη υψηλής παραγωγικότητας» προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως και την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 33 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου επιτρέπεται η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος έως και ένα μεγαβάτ (1 MW) σε Ομάδες Παραγωγών, σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς και σε περιοχές της επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
«Με τη διάταξη στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου μας που αφορά στα αγροφωτοβολταϊκά συστήματα επιδιώκουμε τη διπλή χρήση της γης με ταυτόχρονη συνύπαρξη καλλιεργειών και εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Για την αποδοχή των αιτήσεων για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο διαχειριστή προς εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1ΜW) θα απαιτείται η άσκηση καλλιεργητικής δραστηριότητας.
Σε διάστημα δύο μηνών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία, μεταξύ άλλων, θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την εγκατάσταση των σταθμών, η ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ποιες καλλιέργειες θα επιτρέπονται, οι κατηγορίες των αιτούντων και τα ποσοστά επιδότησης.
«Τα είδη, οι καλλιέργειες των φυτών και οι συνθήκες της καλλιέργειάς τους υποδεικνύονται από μελέτη. Με κοινή μας απόφαση με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα καθορίζονται οι κατηγορίες των αιτούντων, οι λεπτομέρειες, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών και την άσκηση της καλλιεργητικής δραστηριότητας» είπε ο κ. Αυγενάκης.
Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές θα επιτρέπεται μόνο για λόγους που εξυπηρετούν τον γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και ενεργείται πάντοτε με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται επίσης με κοινή απόφαση των δύο υπουργείων.
Στόχος αυτής της ρύθμισης σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι «η διασφάλιση τόσο της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων, όσο και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας. Δίνουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη γη τους και, τελικά, να συμβάλλουμε καθοριστικά στην προσπάθεια για μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι και ο τελικός στόχος όλων μας».
«Τριπλός» ο ρόλος των αγροτικών φωτοβολταϊκών
Η ολοένα και μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων σε χερσαίες εκτάσεις είχε ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμη γη που οι αγρότες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να παράξουν αγροτικά προϊόντα.,
Η εν λόγω πρακτική είναι γνωστή σε χώρες του εξωτερικού εδώ και πολλά χρόνια, με κυριότερα παραδείγματα τη Γερμανία, την Ιταλία αλλά και τη «μακρινή» Ιαπωνία.
«Ο ρόλος των αγροτικών φωτοβολταικών είναι τριπλός» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), Κώστας Σπανούλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο πρώτος είναι να μη χαθεί σπιθαμή γης υψηλής παραγωγικότητας και να κάτω από αυτά να καλλιεργούνται δυναμικές καλλιέργειες.
Ο δεύτερος είναι να βοηθήσουν στη διασφάλιση της επισιτιστικής κάλυψης της χώρας μας, μιας και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν θα μειωθούν από τις εγκαταστάσεις.
Τρίτος λόγος θα είναι η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών εφόσον επιλέξουν να προβούν στην εγκατάσταση φωτοβολταικών. «Να δώσουμε ένα επιπλέον εισόδημα στον παραγωγό, είτε μέσω του μηδενισμού του κόστους στο ρεύμα, μέσω του συμψηφισμού είτε πουλώντας το ρεύμα», είπε ο κ. Σπανούλης λέγοντας ότι «το κόστος της ενέργειας σε κάποιες γεωργικές εκμεταλλεύσεις φτάνει ακόμη μέχρι και το 30% του κόστους παραγωγής».
Το ύψος των αγροτικών φωτοβολταικών αναμένεται να ξεκινούν από τα 2,10 μέτρα και σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν μέχρι και τα έξι μέτρα ύψος.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάτω από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα μπορούν να καλλιεργηθούν μεταξύ άλλων, αμπέλια, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α.
Ο ίδιος τέλος ζητά η εγκατάσταση των αγροτικών φωτοβολταικών «θα προστεθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στα Σχέδια Βελτίωσης» και σημειώνει πως τα ποσοστά επιδότησης που θα χορηγηθούν θα πρέπει να είναι υψηλά, προκειμένου οι παραγωγοί της χώρας μας να μπορέσουν να καλύψουν τις δαπάνες εγκατάστασής τους.
Σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος της ΠΣΑΦ «ζητά» τον ορισμό υψηλότερης τιμής για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις