Η Ευρώπη "γονατίζει" - Οι Ρουμάνοι αγρότες μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενες εντάσεις και διαδηλώσεις σε πολλές χώρες.

Στην Πολωνία, αγρότες και φορτηγατζήδες μπλοκάρουν τα σύνορα με την Ουκρανία από τον Νοέμβριο, παραπονούμενοι για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τους Ουκρανούς ομολόγους τους και για χαλάρωση των κανόνων πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ουκρανικές εταιρείες.
Οι Πολωνοί αγρότες άρουν τον αποκλεισμό των συνόρων τους, αλλά χθες Δευτέρα ανακοίνωσαν σχέδια για μια εθνική διαδήλωση. Οι αγρότες στη Βουλγαρία έχουν ανακοινώσει παρόμοια σχέδια.

Τη Δευτέρα, Γερμανοί αγρότες επανέλαβαν τις διαδηλώσεις τους στο Βερολίνο ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τη γεωργία, πλημμυρίζοντας την διάσημη Πύλη του Βρανδεμβούργου της πόλης.
 

Οι αγρότες απαιτούν πλήρη επανεξέταση των σχεδίων για αύξηση των φόρων στις γεωργικές δραστηριότητες.

Τί συνέβη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων;

Οι διαδηλώσεις συγκέντρωσαν περίπου 10.000 αγρότες, με περίπου 5.000 τρακτέρ και φορτηγά, μαζί με άλλους από όλη τη Γερμανία και ολοκλήρωσαν μια εβδομάδα εθνικής αναταραχής που έχει πιέσει περαιτέρω τον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς καθώς αντιμετωπίζει μια δημοσιονομική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς .

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ανέβηκε στη σκηνή μπροστά σε χιλιάδες αγρότες έξω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.
«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ περισσότερη κρατική βοήθεια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», είπε ο Λίντνερ στο πλήθος. «Αλλά μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί για να απολαύσετε περισσότερη ελευθερία και σεβασμό για τη δουλειά σας».

Ο επικεφαλής της Ένωσης Αγροτών Joachim Rukwied συμβούλεψε να μην μπλοκάρουμε τον υπουργό.
«Έχω σεβασμό για κάθε πολιτικό που είναι διατεθειμένος να έρθει σε εμάς», είπε ο Rukwied σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Άλλοι δεν χάρηκαν που είδαν τον Λίντνερ. Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν «ψεύτης», καλώντας την κυβέρνηση να ανατραπεί.
"Για μένα, η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί. Δεν είναι πλέον σε θέση να μας οδηγήσουν", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο 73χρονος Πολ Μπρεζίνσκι, γαλακτοπαραγωγός με έδρα το νοτιοανατολικό Βερολίνο.

Στην περίπτωση της Ρουμανίας, οι διαδηλώσεις των αγροτών και των οδηγών φορτηγών είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, όπως:

  • Η υψηλή τιμή του ντίζελ, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής και μεταφοράς αγροτικών προϊόντων.
  • Τα ακριβά ασφάλιστρα, τα οποία έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των αυξανόμενων κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία έχουν επιβάλει πρόσθετες υποχρεώσεις και κόστη στις επιχειρήσεις.
  • Οι πιέσεις που δέχεται η εγχώρια αγορά από τα εισαγόμενα, ουκρανικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία είναι διαθέσιμα σε χαμηλότερες τιμές.

Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όπως:

  • Ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή των δανείων τους.
  • Γρηγορότερη καταβολή των επιδοτήσεων
  • Δημιουργία ξεχωριστών λωρίδων στις μεθοριακές διαβάσεις και στο λιμάνι της Κωνστάντζας, για τα φορτηγά από χώρες μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Αγρότες από όλη τη Ρουμανία διαδήλωσαν τη Δευτέρα για έκτη συνεχή ημέρα και απέκλεισαν την κυκλοφορία στον περιφερειακό δρόμο γύρω από την πρωτεύουσα του Βουκουρεστίου με γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά.
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους αγρότες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία.
Ο Πρωθυπουργός Marcel Ciolacu συναντήθηκε με αρκετούς υπουργούς για να προσπαθήσει να επιλύσει τα αιτήματά τους, ενόψει των εκλογών  που διεξάγονται φέτος στη Ρουμανία.
Οι διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου απέτυχαν και γι' αυτό τη Δευτέρα και την Τρίτη διεξάγονται νέες συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των διαμαρτυρόμενων αγροτών και των αρχών.

Η εξέλιξη των διαδηλώσεων στην Ρουμανία είναι ένα σημαντικό δείγμα των αυξανόμενων κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Γεωργίας, Florin Barbu, θα συναντηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη με ενώσεις αγροτών, μεταποιητές και εμπόρους λιανικής για να συζητήσουν τα προβλήματά τους, τα μέτρα στήριξης και τις λύσεις χρηματοδότησης. «Έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις για να συζητήσουμε ελεύθερα με κάθε τομέα χωριστά μέτρα στήριξης και λύσεις χρηματοδότησης για όλες τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αυτό το γεωργικό έτος», δήλωσε ο Barbu.

Ο Danut Andrus, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, είπε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία την Κυριακή μετά από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων. «Δεν βρέθηκαν λύσεις για τη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού σε όλους τους τομείς. Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί επ' αόριστον μέχρι να καταλάβουν οι αρχές ότι η αδυναμία τους να διαχειριστούν τη χώρα είναι πραγματική. Όλα παρακινούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε αποχωρώντας από τις συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Marcel Bolos, είπε ότι το υπουργείο συμφώνησε έξι μέτρα που σχετίζονται με τη χαλάρωση των προβλημάτων των αγροτών. Αλλά άλλα θέματα πρέπει να συζητηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι αφορούν τις δεσμεύσεις της Ρουμανίας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών.
 

 

Η κατάσταση αυτή είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ΕΕ, όπως η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ανισότητα, αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται

 

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουγγαρίας ανέφερε σήμερα ότι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν από τις Βρυξέλλες να επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά σιτηρά, επικαλούμενες τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι δασμοί αυτοί καταργήθηκαν για τα ουκρανικά προϊόντα αφού η Ρωσία μπλόκαρε τα ουκρανικά λιμάνια, καθιστώντας αδύνατη τη μεταφορά των σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.
Η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι οδηγοί φορτηγών στη Ρουμανία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν είναι εύκολη.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις