Αφρικανική πανώλη χοίρων: Σε συναγερμό η Δράμα

Σε συναγερμό οι κτηνιατρικές αρχές και οι κτηνοτρόφοι της Δράμας

Στις 11 Ιανουαρίου 2024, επιβεβαιώθηκε κρούσμα ΑΠΧ σε οικόσιτους χοίρους στην κοινότητα Παγονερίου, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη εστία της νόσου στην Ελλάδα από το 2018.

Η επιβεβαίωση του κρούσματος προκάλεσε συναγερμό στις κτηνιατρικές αρχές και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Η ΑΠΧ είναι μια σοβαρή νόσος που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική χοιροτροφία. Η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας είναι απαραίτητη για την προστασία των χοίρων από τη νόσο.

Μέτρα στις ζώνες προστασίας

Κατόπιν της επιβεβαίωσης κρούσματος ΑΠΧ σε κατοικίδιους χοίρους  οριοθετούνται σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, Ζώνη Προστασίας ελάχιστης ακτίνας 3 Km γύρω από την πληγείσα εκμετάλλευση και Ζώνη Επιτήρησης ελάχιστης ακτίνας 10 Km γύρω από την πληγείσα εκμετάλλευση.

Στις Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης πραγματοποιούνται το συντομότερο δυνατό επισκέψεις από επίσημους κτηνιάτρους στο σύνολο των εκμεταλλεύσεων, με προτεραιότητα σε αυτές που βρίσκονται στη Ζώνη Προστασίας, κατά τις οποίες διενεργούνται :

  • απογραφή του ζωικού κεφαλαίου,
  • έλεγχος εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας
  • κλινική εξέταση των χοίρων,
  • συλλογή δειγμάτων για εργαστηριακή εξέταση εάν απαιτείται.