Ευρωβουλευτές: Νέοι κανόνες για τα NGT, αλλά αυστηρότεροι για τα μη ισοδύναμα

Για να κάνουμε το σύστημα τροφίμων μας πιο βιώσιμο και ανθεκτικό, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν νέους κανόνες για ορισμένα εργοστάσια NGT, αλλά αυτοί που δεν είναι ισοδύναμοι με τα συμβατικά φυτά πρέπει να ακολουθούν αυστηρότερους κανόνες.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ενέκρινε την Τετάρτη τη θέση της σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (NGT), με 47 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 4 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν με την πρόταση να υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες και δύο σειρές κανόνων για τις μονάδες NGT. Τα εργοστάσια NGT που θεωρούνται ισοδύναμα με τα συμβατικά (εγκαταστάσεις NGT 1) θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ , ενώ για τα εργοστάσια NGT 2 αυτή η νομοθεσία προσαρμόζει το πλαίσιο ΓΤΟ σε αυτά τα εργοστάσια NGT.

Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν επίσης ότι όλα τα εργοστάσια NGT θα πρέπει να παραμείνουν απαγορευμένα στη βιολογική παραγωγή, καθώς η συμβατότητά τους απαιτεί περαιτέρω εξέταση.

Φυτά NGT 1

Για τις μονάδες NGT 1, οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν τους προτεινόμενους κανόνες σχετικά με το μέγεθος και τον αριθμό των τροποποιήσεων που απαιτούνται ώστε μια μονάδα NGT να θεωρείται ισοδύναμη με τις συμβατικές εγκαταστάσεις. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης οι σπόροι NGT να φέρουν ανάλογη σήμανση και να δημιουργήσουν μια δημόσια ηλεκτρονική λίστα με όλα τα φυτά NGT 1.

Αν και δεν θα υπήρχε υποχρεωτική επισήμανση σε επίπεδο καταναλωτή για τις μονάδες NGT 1, οι ευρωβουλευτές θέλουν η Επιτροπή να αναφέρει πώς εξελίσσεται η αντίληψη των καταναλωτών και των παραγωγών για τις νέες τεχνικές, επτά χρόνια μετά την έναρξη ισχύος.

Φυτά NGT 2

Για τις μονάδες NGT 2, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν να διατηρήσουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής επισήμανσης των προϊόντων.

Για να δώσουν κίνητρα για την υιοθέτησή τους, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν επίσης σε μια ταχεία διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητές τους να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα αγροδιατροφής, αλλά υπογραμμίζουν ότι πρέπει να τηρείται η λεγόμενη αρχή της προφύλαξης .

Απαγόρευση όλων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχουν κατατεθεί για εργοστάσια NGT

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την πρόταση για την εισαγωγή πλήρους απαγόρευσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για όλα τα φυτά NGT, φυτικό υλικό, μέρη τους, γενετικές πληροφορίες και χαρακτηριστικά διαδικασίας που περιέχουν, για να αποφευχθούν νομικές αβεβαιότητες, αυξημένο κόστος και νέες εξαρτήσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης έκθεση έως τον Ιούνιο του 2025 σχετικά με τον αντίκτυπο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην πρόσβαση των κτηνοτρόφων και των αγροτών σε ποικίλο φυτικό αναπαραγωγικό υλικό, καθώς και νομοθετική πρόταση για την αναπροσαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παραθέτω, αναφορά

Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Jessica Polfjärd (ΕΛΚ, SE) δήλωσε: «Αυτή η πρόταση είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρώπη με βιώσιμο τρόπο. Έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να εφαρμόσουμε κανόνες που αγκαλιάζουν την καινοτομία και προσβλέπω στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Κοινοβούλιο και με το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό».

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί να εγκρίνει την εντολή του κατά τη σύνοδο ολομέλειας 5-8 Φεβρουαρίου 2024, μετά την οποία είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ιστορικό

Τα NGT είναι μια ποικιλία τεχνικών που μεταβάλλουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Επί του παρόντος, όλα τα φυτά που λαμβάνονται από NGT υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους ΓΤΟ , οι οποίοι είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο. Τα NGT θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να γίνει το διατροφικό μας σύστημα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό αναπτύσσοντας βελτιωμένες ποικιλίες φυτών που είναι ανθεκτικές στο κλίμα, ανθεκτικές στα παράσιτα, δίνουν υψηλότερες αποδόσεις ή απαιτούν λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Αρκετά προϊόντα NGT είναι ήδη ή βρίσκονται σε διαδικασία διάθεσης στην αγορά εκτός ΕΕ (π.χ. μπανάνες στις Φιλιππίνες που δεν γίνονται καφέ, με δυνατότητα μείωσης της σπατάλης τροφίμων και των εκπομπών CO2). Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει αξιολογήσει πιθανά ζητήματα ασφάλειας των NGT.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις