Αυτή είναι η μετα-αποκαλυπτική πόλη-φάντασμα της Κίνας: αυτός ο εγκαταλελειμμένος οικισμός σχεδιάστηκε κάποτε για τους πάμπλουτους, αλλά τώρα η άδεια γειτονιά με τις βίλες χρησιμοποιείται από αγρότες.
Οι "κρατικές επαύλεις επισκεπτών" προορίζονταν αρχικά ως πολυτελείς κατοικίες για την ανώτερη τάξη της Κίνας.
Τώρα οι μόνοι κάτοικοί τους είναι κοπάδια βοοειδών και τυχοδιώκτες που περιστασιακά ελίσσονται ανάμεσα στις πέτρινες προσόψεις των εγκαταλελειμμένων επαύλεων.
Ο οικισμός που μοιάζει δυστοπικός στους λόφους της Shenyang (περίπου 650 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πεκίνου) σχεδιάστηκε από τον όμιλο Greenland Group, έναν κατασκευαστή ακινήτων με έδρα τη Σαγκάη.
Η κατασκευή ξεκίνησε το 2010 - οι βίλες είχαν σκοπό να δώσουν στους κατοίκους τους την αίσθηση ότι ζουν σαν βασιλείς σε τυπικές "ευρωπαϊκές" βίλες. Ωστόσο, όπως αναφέρει το AFP, το έργο σταμάτησε μέσα σε δύο χρόνια, αφήνοντας πίσω του μισοτελειωμένους «σκελετούς».
Σήμερα, τα ετοιμόρροπα ακίνητα σχηματίζουν ένα απόκοσμο, μετα-αποκαλυπτικό σενάριο.
Οι αγρότες χρησιμοποιούν τώρα την πόλη-φάντασμα στην Κίνα
Η αντίθεση θα γίνει πιθανώς ακόμη πιο εντυπωσιακή με την αλλαγή των εποχών: Οι ντόπιοι αγρότες μόλις άρχισαν να οργώνουν τη γη ανάμεσα στις βίλες και να φυτεύουν χωράφια.
Τα γκαράζ των εγκαταλελειμμένων επαύλεων, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ ως τέτοια, χρησιμοποιούνται τώρα για την αποθήκευση δεμάτων σανού, ενώ οι ταπεινοί ξύλινοι φράχτες μεταξύ των ιδιοκτησιών δημιουργούν μαντριά για κοπάδια αγελάδων.
"Αυτά τα σπίτια υποτίθεται ότι θα απέφεραν εκατομμύρια, αλλά οι πλούσιοι δεν αγόρασαν ούτε ένα από αυτά", δήλωσε ένας αγρότης στο AFP. Οι ακριβείς λόγοι για την αποτυχία του οικισμού δεν είναι απολύτως σαφείς - οι ντόπιοι έχουν τις θεωρίες τους. Στην κορυφή της λίστας: διεφθαρμένες αρχές, ενδεχομένως να κόπηκε και η δημόσια χρηματοδότηση όταν η κυβέρνηση άρχισε να πατάει τις ανεξέλεγκτες αναπτύξεις.
Πώς μοιάζουν οι εγκαταλελειμμένες βίλες στο εσωτερικό τους;
Το εσωτερικό των εγκαταλελειμμένων επαύλεων είναι ίσως ακόμη πιο εντυπωσιακό από το εξωτερικό τους: παχιά στρώματα σκόνης και ερειπίων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα μαρμάρινα δάπεδα και τις κολόνες, τους κρυστάλλινους πολυελαίους, τις κασέλες και τα περίτεχνα μαρκετερί. Ένα μοντέλο ολόκληρης της γειτονιάς με τις 260 βίλες της εξακολουθεί να βρίσκεται στο πρώην κεντρικό κτίριο.
Πώς προέκυψε;
Οι πόλεις-φαντάσματα δεν είναι ασυνήθιστες στην Κίνα, όπου υπολογίζεται ότι 65 εκατομμύρια σπίτια είναι άδεια.
Για δεκαετίες, η οικονομία της χώρας καθοδηγούνταν από τον τομέα των ακινήτων και τα μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικά έργα επιδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η γήρανση του πληθυσμού και οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα των ακινήτων έχουν οδηγήσει σε ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντελώς άδειες πόλεις σε πολλά μέρη.
Η Thames Town, για παράδειγμα, ένα προάστιο έξω από τη Σαγκάη που είχε ως πρότυπο το Λονδίνο, είναι τώρα σχεδόν άδειο. Το Kangbashi, η "άδεια πόλη" στο Ordos στη νοτιοδυτική Μογγολία, είναι ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα αυτού του φαινομένου.
Πηγή: ad-magazin.de
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις