Το σιτάρι Euronext υποχώρησε τη Δευτέρα και διαμόρφωσε νέα χαμηλά επίπεδα συμβολαίων, πιεζόμενο από τις αβέβαιες προοπτικές εξαγωγών και τις άφθονες παγκόσμιες προμήθειες σε όλο το σύμπλεγμα των σιτηρών.
Η έλλειψη νέας ζήτησης, με την έκδοση λίγων διαγωνισμών για εξαγωγές, το αποδυνάμωσε επίσης.
Το σιτάρι Μαρτίου στο χρηματιστήριο Euronext με έδρα το Παρίσι υποχώρησε κατά 0,1% στα 214,50 ευρώ (231,55 δολάρια) ανά μετρικό τόνο στις 1601 GMT.
Νωρίτερα υποχώρησε στα 213 ευρώ, χαμηλό επίπεδο ζωής και την πιο αδύναμη τιμή του πρώτου μήνα BL2c1 από τις 7 Δεκεμβρίου, αν και αργότερα περιόρισε τις απώλειες με στήριξη από την πτώση του ευρώ.
Το σιτάρι Wv1 του Σικάγο υποχώρησε επίσης λόγω των κακών προοπτικών εξαγωγών καθώς και των απωλειών στο καλαμπόκι και τη σόγια.
"Η αγορά είναι βαριά από το καλαμπόκι έως τη σόγια", δήλωσε Ευρωπαίος έμπορος προθεσμιακών συμβολαίων.
Στις εξαγωγές σιταριού, ένα πολυάσχολο πρόγραμμα φόρτωσης του Ιανουαρίου στη Γαλλία αντιστάθμιζε εν μέρει το αργό πρώτο εξάμηνο της εξαγωγικής περιόδου της χώρας και οι έμποροι δήλωσαν ότι η πτώση των γαλλικών τιμών θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ζήτησης από το Μαρόκο και τη Δυτική Αφρική.
Ωστόσο, οι έμποροι παρέμειναν επιφυλακτικοί, καθώς η πτώση των ρωσικών τιμών και η είδηση ότι η Κίνα έχει εγκρίνει το σιτάρι Αργεντινής ως προέλευση εφοδιασμού διατηρούσαν την προσοχή στον ανταγωνισμό των εξαγωγών.
"Η έγκριση του σιταριού Αργεντινής από την Κίνα είναι ένας πτωτικός παράγοντας τόσο για το αμερικανικό όσο και για το ευρωπαϊκό σιτάρι, καθώς θα δημιουργήσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά, κάτι που επιθυμούν τόσο οι εξαγωγείς των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ", δήλωσε ο Matt Ammermann, διαχειριστής κινδύνου εμπορευμάτων της StoneX.
Η ζήτηση ήταν χαλαρή με μόνο σχετικά μικρές προσφορές σιταριού από την Ιορδανία και τη Νότια Κορέα να έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής τη Δευτέρα, με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής να απουσιάζουν.
"Το ρωσικό σιτάρι έχει χάσει πολύ από το τεράστιο προβάδισμά του στις τιμές έναντι του σιταριού της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να είναι το φθηνότερο, με τιμές πολύ κάτω από 240 δολάρια τον τόνο FOB και πάλι στην αγορά σήμερα", δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.
Το ρωσικό σιτάρι 11,5% πρωτεΐνης προσφερόταν στα 233-234 δολάρια τον τόνο FOB Μαύρη Θάλασσα, είπε.