Αφού οι ζεστές περίοδοι αποδεκάτισαν τις σοδειές τους, οι παραγωγοί στην Ελλάδα ελπίζουν σε δροσερές θερμοκρασίες κατά τα κρίσιμα στάδια της καλλιέργειας αυτή τη φορά.
Ο χειμώνας έφτασε επιτέλους στην Ελλάδα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν από τους 20 ºC στους 14 ºC στα νότια της χώρας και να παραμένουν κάτω από τους 10 ºC στα βόρεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ελαιόδεντρα της χώρας θα μπορούσαν να λάβουν τις απαραίτητες ώρες ψύξης που απαιτούνται για την πλούσια καρποφορία ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου 2024/25.
Κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2023/24, ο συνδυασμός παρατεταμένων θερμών καιρικών συνθηκών και ενός "εκτός έτους" στον φυσικό εναλλακτικό κύκλο των ελαιόδεντρων οδήγησε σε περιορισμένες αποδόσεις ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών σε ολόκληρη τη χώρα.
Παρά τον ερχομό των ψυχρότερων ημερών, οι παραγωγοί εξακολουθούν να ανησυχούν ευρέως για τον αντίκτυπο των ραγδαίων καιρικών διακυμάνσεων που βιώνει η χώρα στην επόμενη σοδειά.
"Βρισκόμαστε ακόμη σε εκκρεμότητα όσον αφορά την καρποφορία των ελαιόδεντρων μας για την επόμενη συγκομιδή, ελπίζοντας ότι δεν θα αρχίσουν να ανθίζουν πολύ νωρίς, όπως συνέβη πέρυσι", δήλωσε στους Olive Oil Times η Ζαχαρούλα Βασιλάκη, η οποία καλλιεργεί 5.000 ελαιόδεντρα στη χερσόνησο της βόρειας Χαλκιδικής.
"Σύμφωνα με τον σύμβουλό μας για τη βιολογική γεωργία, ο καιρός στη Χαλκιδική θα είναι πιθανότατα πολύ ασταθής κατά τους επόμενους δύο μήνες", πρόσθεσε. "Ένα μέρος του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι κρύο, ενώ προς το τέλος του μήνα μπορεί να ζεστάνει, ενώ το κρύο με λίγο χιόνι μπορεί να επιστρέψει τον Μάρτιο. Πρόκειται για ένα εντελώς ακανόνιστο καιρικό πρότυπο που αντιμετωπίζουμε εδώ".
Η κ. Βασιλάκη ανέφερε επίσης ότι οι ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα απαιτούν περισσότερες ώρες ψύξης από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην υπόλοιπη χώρα.
Σημείωσε επίσης ότι ο ασταθής καιρός που κυριαρχεί στη Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια έχει διαταράξει το μοτίβο της ελαιοκαλλιέργειας στη χερσόνησο.
"Τα ελαιόδεντρα χρειάζονται μια μακρά περίοδο ψυχρού καιρού για να πέσουν σε χειμερία νάρκη και στη συνέχεια να καρποφορήσουν", είπε. "Όταν ο κρύος και ο ζεστός καιρός εναλλάσσονται μέσα σε λίγες ημέρες, αυτό είναι απλά αδύνατο. Οι πατεράδες και οι παππούδες μας ήταν ικανοποιημένοι με έναν μήνα συνεχούς κρύου, αλλά τώρα θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με μόλις δύο εβδομάδες κρύου".
Άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα αισθάνονται επίσης τις επιπτώσεις του ασυνήθιστου χειμερινού καιρού.
Η Μεσσηνία στη νότια Πελοπόννησο, μια από τις πιο πλούσιες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, αναμένεται να αποδώσει φέτος περίπου 40.000 τόνους, μειωμένη κατά περισσότερο από 30% σε σύγκριση με πέρυσι και ακόμη χαμηλότερη σε ορισμένα μέρη της περιοχής.
"Στην περιοχή μας καλλιεργούμε κορωνέϊκα δέντρα και περιμένουμε να πάρουμε περίπου τη μισή συγκομιδή από την προηγούμενη", δήλωσε ο παραγωγός Ασημάκης Δεμερούκας από τη Γαργαλιάνη, στη δυτική Μεσσηνία.
"Η αιτία είναι ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα και της παρατεταμένης ξηρασίας, η οποία εμπόδισε τα άνθη της ελιάς να μετατραπούν σε καρπούς", πρόσθεσε. "Ο Φεβρουάριος γενικά πρέπει να είναι κρύος και υγρός για να είναι παραγωγικά τα ελαιόδεντρα. Ωστόσο, ο περασμένος Φεβρουάριος ήταν ζεστός και ξηρός, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανθοφορία των δέντρων".
Στο νησί της Λέσβου, μια άλλη παραδοσιακή ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας που βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, οι παραγωγοί έχουν συμβιβαστεί με τον νέο κανόνα των χαμηλών αποδόσεων ελαιολάδου.
"Είχαμε ενδείξεις τα προηγούμενα χρόνια για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα", δήλωσε ο τοπικός παραγωγός Αριστείδης Σιφναίος.
"Έχουμε χάσει τις τέσσερις εποχές", πρόσθεσε. "Η περίοδος της ανθοφορίας τον Μάιο δεν ακολουθείται από μια ισχυρή διαδικασία ανθοφορίας-καθίζησης, όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως, έχουμε παρατεταμένη ξηρασία από τον Μάιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και μερικές φορές μέχρι αργότερα".
Πέρυσι, το ελαιόλαδο που παρήχθη στη Λέσβο έφτασε το 30-40% της δυναμικότητας του νησιού. Φέτος, η απόδοση του νησιού σε ελαιόλαδο αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερη, μόλις στο 20 με 25 τοις εκατό της δυναμικότητας. Σε καλές εποχές, η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο ξεπερνά τους 15.000 τόνους.
Τα ελαιόδεντρα συνδέονται συνήθως με ηλιόλουστες περιοχές όπως η Μεσόγειος. Ωστόσο, τα δέντρα πρέπει να εκτίθενται σε μια συγκεκριμένη περίοδο σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα, γνωστή ως ώρες ψύχους, για να σπάσουν τον λήθαργο των οφθαλμών και να παράγουν καρπούς ελιάς. Οι ώρες ψύξης υπολογίζονται μόνο όταν το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο, δηλαδή δεν ανθίζει ή δεν αναπτύσσεται ενεργά.
"Η ελιά είναι ένα από τα λίγα αειθαλή δέντρα που χρειάζονται την επίδραση του ψύχους για να ανθίσουν", δήλωσε ο γεωπόνος Νίκος Μπαρτσόκας στους Olive Oil Times. "Τα μπουμπούκια που βγαίνουν το καλοκαίρι χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για να διαφοροποιηθούν σε άνθη και στη συνέχεια σε καρπούς".
"Ορισμένες ελληνικές ποικιλίες ελιάς, όπως η Κορωνέικη, η Μεγαρίτικη και η Κολοβή, μπορούν να σχηματίσουν άνθη σε μέγιστη θερμοκρασία 16 ºC", πρόσθεσε ο Μπαρτσόκας. "Άλλες ποικιλίες, που καλλιεργούνται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπως η Χαλκιδική και η Αμφίσσης, χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες γύρω στους 12 ºC".
"Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη έκθεση σε θερμοκρασίες παγετού κάτω από -7 ºC μπορεί να βλάψει σοβαρά τα ελαιόδεντρα", είπε.
Ο κ. Μπαρτσόκας σημείωσε επίσης ότι τα ελαιόδεντρα τείνουν να έχουν διετή καλλιέργεια, καρποφορώντας σε βλαστούς ενός έτους.
"Τον Μάιο κάθε έτους σχηματίζεται νέα βλάστηση ταυτόχρονα με την ανθοφορία του δέντρου, η οποία μπορεί να φτάσει σε μήκος από μερικά εκατοστά έως και 30 με 50 εκατοστά", είπε. "Τον Μάιο του επόμενου έτους, αυτή η βλάστηση θα παράγει άνθη, τα οποία τελικά θα αποτελέσουν τους καρπούς της ελιάς".
"Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιούμε με συνέπεια μέσα όπως αμινοξέα και ιχνοστοιχεία για να τις κάνουμε να καρποφορούν κάθε χρόνο", πρόσθεσε ο κ. Μπαρτσόκας.
Όσον αφορά την καλλιεργητική περίοδο 2024/25, ο κ. Μπαρτσόκας επεσήμανε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι για την καρπόδεση των ελαιόδεντρων στην Ελλάδα.
"Κατά μέσο όρο, και ανάλογα με την ποικιλία ελιάς και την περιοχή καλλιέργειας, τα ελαιόδεντρα στην Ελλάδα χρειάζονται περίπου 200 ώρες ψύξης για να καρποφορήσουν την άνοιξη", είπε. "Δεδομένου ότι είχαμε ζεστό καιρό στη χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα φέτος, τα δέντρα χρειάζονται περίπου 20 έως 30 ημέρες συνεχούς ήπιου κρύου καιρού τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο για να είναι παραγωγικά την επόμενη καλλιεργητική χρονιά".
"Αυτό είναι το πιο φλέγον ζήτημα στον ελληνικό ελαιοκομικό τομέα αυτή την εποχή και μένει να δούμε αν οι καιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τα ελαιόδεντρα και τους αγρότες στη χώρα μας", κατέληξε ο κ. Μπαρτσόκας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις