Μειωμένη έως και 70% η φετινή παραγωγή μελιού

Η κλιματική αλλαγή που έχουν προκαλέσει πλημμύρες και πυρκαγιές έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης της τροφής τους, ενώ η απαγόρευση από τα δασαρχεία να μπουν οι μελισσοκόμοι στα δάση το καλοκαίρι, είναι λόγοι που οδήγησαν στη χαμηλή παραγωγή.

Σε δηλώσεις που έκανε στο MEGA, ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων, Παναγιώτης Μουρίκης εξέφρασε την απόγνωση υπογραμμίζοντας ότι «Πολλοί φεύγουν από το επάγγελμα, δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί με αυτό το κόστος παραγωγής, με τις ελληνοποιήσεις που κρατούν χαμηλές τις τιμές στο δικό μας προϊόν, με το καλοκαίρι που δε μας άφησαν να μπούμε στα δάση».

Μιλώντας για τις «ελληνοποιήσεις» στο μέλι σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέλι χαμηλής ποιότητας που έρχεται σε κοντέινερ από τρίτες χώρες σε χαμηλές τιμές χαμηλής τιμής, αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και φτάνει στα ράφια ως ελληνικό.

Όπως λέει ο ίδιος, το μέλι που παρουσιάζεται ως ελληνικό έρχεται «από την Κίνα με 1 – 1.5 ευρώ». «Εμείς δεν μπορούμε να κινεζοποιηθούμε, το μέλι μας όμως κινεζοποιείται», σημείωσε, ενώ εξήγησε ότι λόγω των ελληνοποιημένων μελιών οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να πωλούν το δικό τους μέλι στις εταιρείες με 4 ευρώ, τιμή όμως που δεν τους επιτρέπει να είναι βιώσιμοι.

«Ζητάμε να συνεργαστούν οι φορείς, να δουν τα προβλήματα που τα έχουμε αναλύσει και τις λύσεις που έχουμε προτείνει», καταλήγει.

«Η μέλισσα με την εποικονίαση είναι ο κρίκος στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Δεν θα υπάρχει φρούτο στο τραπέζι μας», είπε σχετικά με τον κίνδυνο να μειωθούν περαιτέρω οι μελισσοκόμοι στην χώρα μας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις