Εν μέσω μεγάλων κινητοποιήσεων από τους Ιταλούς αγρότες
Τα κονδύλια για τον γεωργικό τομέα θα αυξηθούν από πέντε σε οκτώ δισεκατομμύρια. Η Giorgia Meloni το ανακοίνωσε αυτό κατά την επίσκεψή της στο εργοστάσιο 3Sun gigafactory, τη ναυαρχίδα της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών που εδρεύει στην Κατάνια. Μια ανακοίνωση η οποία φτάνει την παραμονή μιας νέας εβδομάδας έντασης με διαμαρτυρίες των τρακτέρ σε όλη τη χώρα και την απειλή αποκλεισμού των δρόμων για πορεία προς την πρωτεύουσα.
Η πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο τομέας βρίσκεται σε αναταραχή, τόσο που ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τις Βρυξέλλες να έχουν παραλύσει από τα αγροτικά οχήματα, είχε τονίσει "πώς πρέπει να αλλάξει η αγροτική πολιτική της Ένωσης".
Και δεν είναι τυχαίο ότι τις ίδιες ώρες που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη βελγική πρωτεύουσα, ο Ματέο Σαλβίνι εξέφρασε την εγγύτητά του στις διαμαρτυρίες των αγροτών. Ένα είδος ντέρμπι, αυτό μεταξύ Lega και Fdi, για να μην μείνει ακάλυπτο ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα της ιταλικής οικονομίας.
Και αν η Fratelli d'Italia ανακοινώσει παρέμβαση για την αγροτική υπερτροφία, ίσως με τροπολογία στο διάταγμα "milleproroghe" που εξετάζεται από την Ολομέλεια, το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι παίρνει στυλό και χαρτί για να επαναλάβει ότι η Λέγκα "δεν θα αφήσει τους αγρότες μόνους".
Από τη Via Bellerio λένε ότι το κόμμα έχει αρκετές προτάσεις στα σκαριά "για να καλύψει τις ανάγκες ενός τιμωρημένου τομέα", αλλά πάνω απ' όλα ζητούν "να μας ακολουθήσουν και οι άλλες κυβερνητικές δυνάμεις σε αυτόν τον δρόμο".
Μια στάση που κάνει τους συμμάχους να γκρινιάζουν, καμία επίσημη διαφωνία, ακόμη και αν ο Luca De Carlo, πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Palazzo Madama και εκφραστής της Fratelli d'Italia, δεν διστάζει να αυτοπροσδιοριστεί ως "χαρούμενος για το γεγονός ότι επιτέλους και άλλες πολιτικές πραγματικότητες συνειδητοποιούν τα προβλήματα που πλήττουν εδώ και χρόνια τον κόσμο της γεωργίας" και ότι μόνο "με την κυβέρνηση Meloni και την Fratelli d'Italia στο Υπουργείο Γεωργίας υπήρξε πραγματική προσοχή στον τομέα".
Εκτός από τα κονδύλια για τη γεωργία, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σικελία είναι μια ευκαιρία να ανακοινώσει την υπογραφή τις επόμενες ημέρες μιας συμφωνίας συνοχής με το νησί, η οποία είναι "από τις πιο σημαντικές από οικονομική άποψη".
"Δεν θέλω έναν Νότο που ζει από τις επιδοτήσεις", αλλά "έναν Νότο στον οποίο υπάρχουν μέσα που επιτρέπουν στο Mezzogiorno να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις. Υπάρχει ένα χάσμα και πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα για να δείξουμε πόσο αξίζει ο Νότος χωρίς να έχει τις διακρίσεις που είχε στο παρελθόν".
Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει την έναρξη της ενιαίας ΖΕΣ, το διάταγμα για τον Νότο που προσφέρει τη δυνατότητα ανάκλησης κονδυλίων εάν δεν δαπανηθούν.
Αλλά πάνω απ' όλα, η επίσκεψη στο εργοστάσιο της Enel, ένα unicum στο ευρωπαϊκό πανόραμα, είναι η αφορμή για να ανακοινώσει ότι 90 εκατομμύρια από τα κονδύλια του Pnrr θα διατεθούν "για την περαιτέρω ανάπτυξη του εργοστασίου φωτοβολταϊκών πάνελ στην Κατάνια" και την κατασκευή ενός ακόμη πόλου για την ενίσχυση της παραγωγής.
Ο στόχος, τονίζει ο πρωθυπουργός, "είναι να καταστεί η Ιταλία ευρωπαϊκός κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού". Δεν έχει νόημα", σημειώνει, "ενώ απελευθερωνόμαστε από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία να παραδίδουμε τον εαυτό μας χειροπόδαρα σε αλυσίδες εφοδιασμού που δεν ελέγχουμε. Πρέπει να είμαστε σε θέση να παράγουμε τεχνολογία που επηρεάζει τις στρατηγικές μας επιλογές, ώστε να είμαστε κύριοι της μοίρας μας".
Τέλος, ο πρωθυπουργός πήρε ως παράδειγμα την Αγία Αγάθη, την προστάτιδα της πόλης της Κατάνια, της οποίας η επέτειος γιορτάζεται, για να υπενθυμίσει πως "είναι μια πολύ μακρά ιστορία αγάπης που συνδέει την Αγία με τους κατοίκους της Κατάνια.
Είναι μια ιστορία πίστης και αφοσίωσης που μιλάει για την ταυτότητα και την παράδοση, τα οποία είναι όλα πράγματα που πιστεύω ότι αξίζει να υπερασπιστούμε ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς".