Τα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα για τους αγρότες, από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκαν στο στόχαστρο της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, όπου σε σχετική ανακοίνωση της Κίνησης αναφέρεται πως «είναι κατώτερα των περιστάσεων και εξ αυτού του λόγου και οι κινητοποιημένοι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους, τα απέρριψαν, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «παρά την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες της περιφέρειας Θεσσαλίας, είτε ανήκουν στους πλημμυροπαθείς, είτε όχι, η κυβέρνηση με τα συγκεκριμένα μέτρα που εξήγγειλε αποδεικνύει στην πράξη ότι συνεχίζει να δίνει «ψίχουλα», εμπαίζοντας τους αγρότες και παράλληλα να μοιράζει «καρβέλια» στους παρόχους ρεύματος, κάνοντας επιδερμική προσέγγιση στα προβλήματα των παραγωγών».
Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας, έχει ως εξής:
Ας δούμε ένα προς ένα τα εξαγγελθέντα μέτρα για τους αγρότες:
- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, ύψους 80 εκ. ευρώ.
Η αλήθεια: Είναι το μισό ποσό απ’ ότι καταβάλλονταν στο παρελθόν και ειδικά σήμερα που το πετρέλαιο πωλείται κοντά στα 1,70 ευρώ το λίτρο, θεωρείται ανεπαρκές. Θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και να μειωθεί ο ΦΠΑ στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24 στο 6%
- Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
Η αλήθεια: Άκρως απογοητευτικό μέτρο, αφού σήμερα η κιλοβατώρα είναι κοντά στα 17 λεπτά, με τη μείωση του 10% η κιλοβατώρα θα φτάσει στα 15 περίπου λεπτά, ενώ εδώ και χρόνια η κιλοβατώρα ήταν στα 7 λεπτά. Θα πρέπει και εδώ, άμεσα, να επιβληθεί πλαφόν στα 7 λεπτά, ώστε να υπάρχει ουσιαστική μείωση. Πέραν αυτού, δεν γίνεται λόγος για μειώσει και από άλλους παρόχους ρεύματος, πλην της ΔΕΗ, ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός αγροτών οι οποίοι δεν ανήκουν πλέον στη ΔΕΗ. Επίσης από τη συγκεκριμένη λειψή μείωση, δεν επωφελούνται οι αγρότες-παραγωγοί των λαϊκών αγορών και κυρίως οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών, που εργάζονται καθημερινά με τα χειμερινά λαχανικά καθώς και οι αγρότες με θερμοκηπιακές μονάδες.
- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ)
Η αλήθεια: Βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση το συγκεκριμένο μέτρο, αν και θα επιθυμούσαμε ακόμα πιο γενναία ρύθμιση, με κατάργηση των προσαυξήσεων.
- Επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αγροτών συνεργατικών σχημάτων και συμβολαιακής γεωργίας, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό τη μείωση του κόστους ενέργειας κατά 30% για μία 10ετία.
Η αλήθεια: Αυτό που απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ότι η κατασκευή αυτών των φωτοβολταϊκών πάρκων θα γίνεται από τους παρόχους ρεύματος (δωράκι λέγεται αυτό) και όχι από τα ίδια τα συνεργατικά σχήματα. Θα πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα στα συνεργατικά σχήματα να κατασκευάζουν τα ίδια, φωτοβολταϊκά συστήματα Net Metering (συμψηφισμός) και Virtual Metering (εικονικός συμψηφισμός), ώστε να μηδενίσουν εντελώς το ενεργειακό κόστος των μελών τους για τουλάχιστον 25 χρόνια, με παράλληλη προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης.
- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
Η αλήθεια: Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους το συγκεκριμένο μέτρο και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αν και η αύξηση από τα 10kw, θα έπρεπε να φτάσει μέχρι 100kw και φυσικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να ισχύσει, πέραν του Net Metering και το Virtual Net Metering.
- Αύξηση (πρόσθετη) πρώτης Αρωγής μέχρι 10.000 ευρώ στους πλημμυροπαθείς
Η αλήθεια: Δυστυχώς παρότι είναι ορθή η αύξηση της πρώτης Αρωγής, ακόμα και σήμερα οι μισοί σχεδόν πλημμυροπαθείς αγρότες, ΔΕΝ έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ πρώτη Αρωγή, πέντε (5) μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες, αφού από τους 31.420 πλημμυρόπληκτους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιφέρειας Θεσσαλίας, που κατέθεσαν δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ και προφανώς κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση στην Κρατική Αρωγή, μόνο οι 16.400 έλαβαν πρώτη Αρωγή (2.000 ευρώ για γεωργούς και 4.000 για κτηνοτρόφους). Συνεπώς, όταν οι μισοί αγρότες είναι απλήρωτοι, ακούγεται λίγο παράταιρα η αύξησή της.
- Αναστολή καταβολής όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτικού ρεύματος για τα έτη 2024 και 2025 καθώς και τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών εντός πενταετίας από 1ης.1.2026 με μηδενικό επιτόκιο.
Η αλήθεια: Μέχρι και ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε την υπέρμετρη καθυστέρηση, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε συμβεί από τις πρώτες ημέρες των πλημμυρών, ενώ όλα αυτό το διάστημα των πέντε μηνών, οι πλημμυροπαθείς αγρότες, πέραν των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, είχαν και τα καθημερινά-άκρως ενοχλητικά- και πιεστικά τηλεφωνήματα από τις εισπρακτικές εταιρίες καθώς και τις εκατοντάδες αποκοπές ρεύματος.
Δυστυχώς, παρά την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες της περιφέρειας Θεσσαλίας, είτε ανήκουν στους πλημμυροπαθείς, είτε όχι, η κυβέρνηση με τα συγκεκριμένα μέτρα που εξήγγειλε αποδεικνύει στην πράξη ότι συνεχίζει να δίνει «ψίχουλα» στους αγρότες και να μοιράζει «καρβέλια» στους παρόχους ρεύματος και τα εξαγγελθέντα μέτρα είναι κατώτερα των περιστάσεων και εξ αυτού του λόγου και οι κινητοποιημένοι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους, τα απέρριψαν.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις