Η βιομηχανία λιπασμάτων σε κίνδυνο - Ζητάει βοήθεια από την ΕΕ για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει δραστικά μέτρα για να βοηθήσει τον κλάδο να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.

Σύμφωνα με ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Λιπασμάτων, προειδοποιεί ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει μια "σοβαρή οικονομική ύφεση" λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και της αύξησης των εισαγωγών λιπασμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα από τρίτες χώρες.

"Η διακοπή της παραγωγής, οι απώλειες θέσεων εργασίας και η διαρροή επενδύσεων είναι μεταξύ των συνεπειών που ήδη αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων", δήλωσε ο Antoine Hoxha, γενικός διευθυντής της Fertilizers Europe.

Ωστόσο, ο Hoxha υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί λιπασμάτων έχουν "τη φιλοδοξία και τα σχέδια" για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές τους και να συνεχίσουν να παράγουν, να επενδύουν και να ευημερούν στην Ευρώπη.

Για να επιτευχθεί αυτό, η Fertilizers Europe καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να:

•        Διαθέσει χρηματοδότηση για την απαλλαγή από τον άνθρακα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής λιπασμάτων.

•        Διασφαλίσει την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

•        Αναπτύξει ένα υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

"Το κόστος της απεξάρτησης από τον άνθρακα στον τομέα μας υπερβαίνει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο Hoxha. "Αυτή η μετάβαση δεν θα υλοποιηθεί χωρίς μια ουσιαστική και στοχευμένη οικονομική στήριξη του τομέα μας και μια στενή συνεργασία σε όλη την αλυσίδα αξίας".

Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Λιπασμάτων καλεί επίσης την ΕΕ να στηρίξει τους αγρότες στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης θρεπτικών συστατικών.

"Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι γεωργοί της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, που θα τους επιτρέψουν να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής θρεπτικών ουσιών, ενώ παράλληλα θα μετριάσουν τις εκπομπές του πεδίου εφαρμογής 3 από τη γεωργία", δήλωσε ο Hoxha.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις