Το 2022, η Τουρκία αγόρασε σιτάρι από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καζακστάν και της Λετονίας, συνολικής ποσότητας 8,9 εκατομμυρίων τόνων.
Ωστόσο, το 2023, ορισμένες χώρες σταμάτησαν να προμηθεύουν την Τουρκία, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Αίγυπτος, η Γεωργία, το Ιράν, το Ισραήλ και η Λετονία, από τις οποίες οι τουρκικές επιχειρήσεις αγόρασαν 222 χιλιάδες τόνους σιταριού.
Παράλληλα, το Μεξικό και ο Λίβανος μείωσαν τις προμήθειές τους σχεδόν στο μηδέν.
Επίσης, η Τουρκία αύξησε τις αγορές της από τη Ρωσία κατά 1,4 φορές, σε 9 εκατ. τόνους έναντι 2,7 δισ. δολαρίων, και από την Ουκρανία κατά 21%, σε 2,5 εκατ. τόνους.
Επίσης, οι προμήθειες από το Καζακστάν αυξήθηκαν κατά 2,3 φορές στους 140 χιλιάδες τόνους, από τη Μολδαβία κατά 1,8 φορές στους 120 χιλιάδες τόνους και από τη Συρία κατά 1,6 φορές στους 45 χιλιάδες τόνους. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη άρχισε επίσης να προμηθεύει σιτάρι στη χώρα, αλλά μόνο 3,4 χιλιάδες τόνους.
Σε γενικές γραμμές, πέρυσι η Τουρκία αγόρασε σχεδόν 12 εκατομμύρια τόνους σιταριού από άλλες χώρες, αυξάνοντας τις εισαγωγές της κατά ένα τρίτο σε σχέση με το 2022.
Σε χρηματικούς όρους, οι αγορές σιταριού της Τουρκίας ανήλθαν σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 5,4% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Ταυτόχρονα, οι τουρκικές εξαγωγές αυτού του σιταριού αυξήθηκαν κατά 4,6 φορές πέρυσι σε 1,9 εκατομμύρια τόνους και σε νομισματικούς όρους - κατά 4,3 φορές, σε 747 εκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις