Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να θεσπίσουν νέα μέτρα προστασίας για τα γεωργικά προϊόντα, ιδίως για τα σιτηρά και το μέλι, έναντι των ουκρανικών εισαγωγών, και αν αποτύχουν, νέες διαδηλώσεις αγροτών στην Ευρώπη είναι πιθανές, δήλωσαν έξι ενώσεις αγροτών σε κοινό δελτίο Τύπου την Πέμπτη (15 Φεβρουαρίου).
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραταθεί η απελευθέρωση των εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων ώστε να βοηθηθεί η χώρα στην πολεμική της προσπάθεια προκαλεί αντιδράσεις στην αγροτική κοινότητα της ΕΕ, η οποία τώρα ασκεί πιέσεις στα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αλλάξουν τα μέτρα.
Στο σχέδιο κανονισμού της για την αναστολή των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων για τις εισαγωγές από την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε ρήτρες διασφάλισης για τον περιορισμό των εισαγωγών ουκρανικών πουλερικών, αυγών και ζάχαρης στην Ευρώπη σε περίπτωση που η εισροή ξεπεράσει τον μέσο όγκο του 2022-23.
Έξι ενώσεις που εκπροσωπούν τους αγρότες (Copa και Cogeca), τους μεταποιητές και εμπόρους πουλερικών στην ΕΕ, τους παραγωγούς ζάχαρης, τους παραγωγούς αραβοσίτου, τους καλλιεργητές τεύτλων και την ένωση χονδρεμπόρων αυγών πουλερικών και θηραμάτων, ζήτησαν να επεκταθούν οι διασφαλίσεις στα δημητριακά και το μέλι και να καθοριστεί η περίοδος αναφοράς για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διασφαλίσεων στους προπολεμικούς όγκους εισαγωγών, δηλαδή πριν από το 2022.
Η πρόταση της Επιτροπής συζητείται παράλληλα στην επιτροπή εμπορίου του Συμβουλίου και στην επιτροπή εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εισηγήτρια του ΕΚ, Sandra Kalniete (ΕΛΚ, Λετονία), παρουσίασε ένα κείμενο χωρίς τροπολογίες.
Η πρώτη συζήτηση επί της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και η έγκριση αναμένεται στις 7 Μαρτίου.
Οι έξι οργανώσεις δήλωσαν πως «φαίνεται ότι το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι διατεθειμένα να αναλάβουν δράση» και προειδοποίησαν ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες σχετικά με την ανανέωση των εμπορικών πλεονεκτημάτων για την Ουκρανία «θα έχουν βαθιές συνέπειες».
Επίσης, την Πέμπτη, οι Γάλλοι καλλιεργητές σιταριού και σιτηρών ενώθηκαν με τους αγρότες από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, ζητώντας «έκτακτο φρένο» στην υπερβολική εισροή τροφίμων από το Κίεβο.
Το ζήτημα των εισαγωγών από την Ουκρανία προσθέτει στη δυσαρέσκεια των αγροτών στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Οι κυριότερες οργανώσεις αγροτών στις χώρες αυτές συναντήθηκαν στην Πολωνία την Τρίτη (13 Φεβρουαρίου), απειλώντας την ΕΕ με περαιτέρω ενέργειες εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Οι πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά που αρχικά επηρέαζαν μόνο τις χώρες της ΕΕ στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσαν οι έξι ενώσεις, πλήττουν τώρα την κερδοφορία των παραγωγών σιτηρών, πουλερικών και ζάχαρης σε «άλλα κράτη μέλη όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Αυστρία».
Εάν το Συμβούλιο και το ΕΚ δεν τροποποιήσουν τον κανονισμό, αυτό «θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω διαδηλώσεις, μονομερείς απαγορεύσεις και, τελικά, σε μειωμένη υποστήριξη για την Ουκρανία», κατέληξαν οι παραγωγοί τροφίμων.
Την ίδια στιγμή, ο εμπορικός αντιπρόσωπος της Ουκρανίας Taras Kachka δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου) ότι «τα ουκρανικά προϊόντα δεν προκαλούν καμία ζημία στους (…) αγρότες της ΕΕ».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις