Πολωνία: Συνομιλίες κυβέρνησης αγροτών στις 26 Φεβρουαρίου

Η πολωνική κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες με τους αγρότες τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Εάν πραγματοποιηθούν, θα πρόκειται για ένα προηγούμενο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 30 χρόνια. Αυτό ανακοίνωσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Michal Kolodziejczak, γράφει το Polskieradio24.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του υπουργείου είναι να επιτευχθεί συμφωνία με τους αγρότες.

"Η κατάρτιση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη, ο χρόνος για την επίλυση των ακόλουθων προβλημάτων, διότι δεν πρόκειται για μια πολιτική δράση, αλλά για μια στρατηγική δράση, η οποία θα πρέπει να μεταφραστεί στο γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα σε 2 μήνες", δήλωσε ο Kolodziejczak.

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι οι αγρότες θα υποδείξουν τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Ο Michal Kolodziejczak δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υποδείξει τον τόπο όπου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι θα μιλήσει γι' αυτό σήμερα με τον Υπουργό Πολιτισμού, ώστε, όπως είπε, "ο τόπος να έχει την κατάλληλη σημασία για τα προβλήματα".

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες, ενώ το υπουργείο συγκεντρώνει τα αιτήματα των διαδηλωτών. Οι επίσημες συνομιλίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν, όπως σημειώνεται, τη Δευτέρα - την ημέρα πριν από την προγραμματισμένη μαζική διαμαρτυρία των αγροτών στη Βαρσοβία.

Οι αγρότες ζητούν περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων στην Πολωνία και υποχώρηση ορισμένων αλλαγών στη γεωργία που έχουν ανακοινωθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, και τα δύο θέματα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα το υπουργείο Γεωργίας δεν αποκλείει να εισαγάγει κάποιες λύσεις από μόνο του, ιδίως τον περιορισμό των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων. Ποια προϊόντα θα συμπεριληφθούν σε αυτόν τον κατάλογο περιορισμών και ποιες άλλες ενέργειες αναμένονται από τους αγρότες θα συζητηθούν σε συναντήσεις εργασίας.

Παράλληλα, σήμερα, όπως γράφει το δημοσίευμα, προγραμματίστηκε συνομιλία του υπουργού Γεωργίας της Πολωνίας Τσέσλαβ Σεκερσκι με τον Ουκρανό ομόλογό του Μίκολα Σόλσκι.

"Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου αναμένουν από την ουκρανική πλευρά προθυμία συνεργασίας για τη διευθέτηση του ζητήματος των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων στην Πολωνία. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Βαρσοβία μπορεί να επιβάλει μονομερώς περιορισμούς", αναφέρεται στο άρθρο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις