Οι αγρότες της Δανίας εξέφρασαν την Τετάρτη τις ανησυχίες τους ότι τα σχέδια για την επιβολή φόρου επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη γεωργία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της Δανίας, θα τους αναγκάσει να μειώσουν την παραγωγή και να κλείσουν εκμεταλλεύσεις.
Η Δανία, σημαντικός εξαγωγέας χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιβάλει φόρο εκπομπών στη γεωργία, μια κίνηση που έχει ευρεία πολιτική υποστήριξη στη χώρα, αφού η Νέα Ζηλανδία ανέβαλε πέρυσι την επιβολή ενός τέτοιου φόρου για το τέλος του 2025.
Ένας φόρος άνθρακα για τους αγρότες θα μπορούσε να βοηθήσει τη Δανία να επιτύχει τον νομικά δεσμευτικό στόχο της για το 2030 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Όμως ένα τέτοιο μέτρο θα σήμαινε επίσης υψηλότερο κόστος για τους αγρότες και, κατά συνέπεια, θα μείωνε την παραγωγή έως και κατά ένα πέμπτο, ανέφερε σε έκθεσή της την Τετάρτη μια ομάδα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Ένας φόρος 750 δανικών κορόνων (109 δολάρια) ανά εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπονται θα είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο. Η ομάδα εξέτασε επίσης χαμηλότερους φόρους 375 και 125 κορώνες.
"Αυτά τα μοντέλα βασίζονται σε κάτι πολύ απογοητευτικό, δηλαδή ότι η μείωση του κλίματος μπορεί να έρθει μόνο με τη μείωση της παραγωγής", δήλωσε στο Reuters ο Peder Tuborgh, διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Arla Foods.
Ο Tuborgh δήλωσε ότι οι νέες τεχνολογίες βοήθησαν τους 9.000 αγρότες της Arla στη Δανία, τη Σουηδία, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Μπενελούξ να μειώσουν τις εκπομπές κατά 1 εκατομμύριο τόνους τα τελευταία δύο χρόνια.
"Υπάρχει ένας δρόμος καινοτομίας", είπε. "Θα θέλαμε να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι, αντί να χρειαστεί να κλείσουμε την παραγωγή μας".
Περισσότερο από το ήμισυ της γης της Δανίας καλλιεργείται, με τη γεωργία να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας, σύμφωνα με τη δανική δεξαμενή σκέψης για το κλίμα Concito.
Ο γεωργικός τομέας έχει γίνει πεδίο πολιτικής μάχης καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Οι αγρότες σε όλο το μπλοκ διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες, λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος και φόρους, γραφειοκρατία και υπερβολικούς περιβαλλοντικούς κανόνες.
Τα σενάρια που παρουσίασαν οι κυβερνητικοί σύμβουλοι θα μειώσουν τη γεωργική παραγωγή κατά 6% έως 15%, με την παραγωγή βοοειδών και χοίρων να μειώνεται κατά περίπου 20% σύμφωνα με το πιο σκληρό σενάριο φορολόγησης.
"Θα είναι σχετικά δραματικό αν επιλέξουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο", δήλωσε στο TV2 ο Jais Valeur, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου παραγωγού χοιρινού κρέατος της Ευρώπης Danish Crown.
"Είναι βασικό να ενθαρρύνουμε τους καλύτερους κτηνοτρόφους μας να γίνουν καλύτεροι, ώστε να μπορέσουμε να πρωτοστατήσουμε σε μια βιώσιμη μετάβαση", είπε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις