Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα κάλεσαν την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να "αναπροσανατολίσει" την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ), αφού η δέσμη μέτρων "απλούστευσης" της Επιτροπής κρίθηκε ανεπαρκής και οι αγρότες κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους των Βρυξελλών.
Ο υπουργός Γεωργίας του Βελγίου David Clarinval, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η δέσμη μέτρων απλούστευσης της Επιτροπής, που παρουσιάστηκε στις 22 Φεβρουαρίου, ήταν "ένα πρώτο βήμα" βραχυπρόθεσμα, αλλά "δεν ήταν αρκετό" για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των γεωργών.
Ο κ. Clarinval δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ είχαν αποστείλει στην Επιτροπή περισσότερες από 500 προτάσεις για μεγαλύτερη ευελιξία σε κρατικό επίπεδο - συμπεριλαμβανομένων πιο ευέλικτων κανόνων σχετικά με την αναθεώρηση των εθνικών στρατηγικών σχεδίων.
"Μεταξύ της [έγκρισης] της ΚΓΠ [το 2021] και σήμερα, υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που [πρέπει να] ληφθούν υπόψη: η Πράσινη Συμφωνία (...) και ο πόλεμος στην Ουκρανία", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει επομένως να είναι "υπεύθυνη" και να "αναπροσανατολίσει" το πλαίσιο.
Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski πρότεινε να μετατραπούν ορισμένοι κανόνες αιρεσιμότητας - οι καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΠ) - σε εθελοντικά μέτρα, μια ιδέα που υποστήριξαν τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τον Clarinval.
Οι απαιτήσεις αιρεσιμότητας συνδέουν την πρόσβαση των γεωργών στις επιδοτήσεις της ΕΕ με υποχρεωτικές γεωργικές πρακτικές. Τα οικολογικά συστήματα είναι αντίθετα εθελοντικά για τους γεωργούς.
Ο Wojciechowski άφησε να εννοηθεί η δυνατότητα μετατροπής των GAEC 6 (ελάχιστη εδαφοκάλυψη), GAEC 7 (αμειψισπορά) και GAEC 8 (παραμονή του 4% της γης σε αγρανάπαυση) σε οικολογικά συστήματα.
"Τα κίνητρα είναι πάντα καλύτερα από το να εξαναγκάζουμε τους αγρότες σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές", δήλωσε ο Wojciechowski.
Συγκρούσεις αγροτών με την αστυνομία
Ενώ οι υπουργοί συνεδρίαζαν στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, οι αγρότες βγήκαν και πάλι στους δρόμους των Βρυξελλών μετά τη διαδήλωση της 1ης Φεβρουαρίου.
Οι αγρότες πέταξαν αυγά κατά των ΜΑΤ που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά, άχυρα και έπιπλα του δρόμου. Χρησιμοποιώντας τα τρακτέρ τους, κατάφεραν να γκρεμίσουν ένα μπλόκο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης κανόνια νερού για να προσπαθήσει να σβήσει τις φλόγες. Μετά το Συμβούλιο, η βελγική Προεδρία και ο Επίτροπος της ΕΕ Janusz Wojciechowski υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία αγροτών.
"Καταδικάζω τη βία", δήλωσε ο Clarinval σε συνέντευξη Τύπου. "Η προσφυγή στη βία είναι κάτι που δεν δεχόμαστε και είναι αντιπαραγωγικό".
"Επικεντρώνομαι στους λόγους των διαμαρτυριών και όχι στα συμπτώματά τους και προτείνουμε λύσεις", πρόσθεσε ο Wojciechowski.
Το επίπεδο διοίκησης των κρατών μελών
Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνεται για τη δυσαρέσκεια των αγροτών, ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Cem Özdemir αναγνώρισε την ευθύνη των χωρών της ΕΕ.
"Η εθνική πολιτική καθώς και η ευρωπαϊκή πολιτική έχουν κάνει τα περίπλοκα πράγματα πιο περίπλοκα", δήλωσε.
Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ που εγκρίθηκε το 2021 περιλαμβάνει πρωτοφανείς εξουσίες εφαρμογής για τα κράτη μέλη. Και αυτό το νέο επίπεδο διοίκησης προκάλεσε αναστάτωση σε πολλά μέρη της Ευρώπης.
Ο José Manuel Roche, γραμματέας διεθνών σχέσεων της ισπανικής γεωργικής οργάνωσης UPA, ο οποίος συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Euractiv ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να είχαν κάνει "πολύ περισσότερα" για να μειώσουν το διοικητικό βάρος των αγροτών.
Σύμφωνα με τον Roche, η τελευταία μεταρρύθμιση της ΚΓΠ δίνει στα κράτη μέλη "ένα ευρύ περιθώριο ευελιξίας" για να λάβουν μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε τομείς όπως οι ΓΑΙΑ και τα οικολογικά συστήματα.
Η Roche δήλωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση περιέπλεξε περαιτέρω τα πράγματα καθιστώντας το "ψηφιακό σημειωματάριο" - ένα σύστημα καταγραφής των δραστηριοτήτων των γεωργών - υποχρεωτικό, ενώ η ΕΕ το είχε καταστήσει προαιρετικό μέχρι το 2030.
Η κυβέρνηση ανέστειλε το μέτρο μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών.
Τον Οκτώβριο του 2023, τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία ανέφεραν ότι η ΚΓΠ επρόκειτο να "αλλάξει το τοπίο" των εθνικών πεδιάδων εξαιτίας της αιρεσιμότητας στην αμειψισπορά.
Αυτό οφειλόταν επίσης σε μια αυστηρή ερμηνεία του υπουργείου σχετικά με την υποχρέωση συγκομιδής δευτερογενών καλλιεργειών, που είναι επωφελείς για το περιβάλλον. Στις αρχές του 2024, η ερμηνεία αυτή καταργήθηκε.
Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο, ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας Marek Výborný δήλωσε ότι δεν ήθελε να "κρύψει το γεγονός ότι ορισμένοι κανονισμοί υποβολής εκθέσεων καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο".
Όταν πρόκειται για την απλούστευση της πολιτικής, "όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης πρέπει να εργάζονται χέρι με χέρι", δήλωσε το Συμβούλιο Νέων Αγροτών της ΕΕ (CEJA) σε δελτίο τύπου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις