Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν σιτάρι υψηλότερης απόδοσης για την παραγωγή ψωμιού, σύμφωνα με ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Plant Biotechnology Journal.
Χρησιμοποιώντας την επεξεργασία του γονιδιώματος CRISPR-CAS9 και εντοπίζοντας μοριακούς μηχανισμούς που επηρεάζουν την ανάπτυξη των κόκκων, ερευνητές από διάφορα ιδρύματα στην Κίνα αύξησαν το μήκος και το βάρος του σιταριού, αναφέρει η δημοσίευση. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο.
Οι ερευνητές εντόπισαν ότι ο TabHLH489, ένας μεταγραφικός παράγοντας βασικής έλικας-βρόχου-έλικας (bHLH), σχετίζεται με το μήκος των κόκκων της καλλιέργειας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απενεργοποίηση του TabHLH489 ενίσχυσε το μήκος και το βάρος του κόκκου, ενώ η υπερέκφραση είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ομάδα εντόπισε επίσης ότι η ρυθμιστική ενότητα TaSnRK1α1-TabHLH489 χρησιμοποιεί τη σηματοδότηση των μπρασσινοστεροειδών και των σακχάρων για τον έλεγχο του μήκους των κόκκων.
Μετά από πολλά χρόνια έρευνας, η αλληλούχιση του γονιδιώματος του ψωμιού σιταριού, το οποίο είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο από το ανθρώπινο γονιδίωμα και πιο πολύπλοκο, ολοκληρώθηκε το 2018. Το σιτάρι είναι το πιο ευρέως καλλιεργούμενο διατροφικό σιτάρι στον κόσμο, με την παραγωγή και την κατανάλωση να προβλέπεται ότι θα φθάσει σχεδόν τα 800 εκατομμύρια τόνους την περίοδο εμπορίας 2023-24, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση της Κίνας τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει την επισιτιστική ασφάλεια ύψιστη προτεραιότητα. Εκτός από τη χρήση γονιδιακής επεξεργασίας για την αύξηση των αποδόσεων σιταριού, βρίσκεται στη διαδικασία εμπορικής εκμετάλλευσης της ευρείας παραγωγής γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές αυτών των γεωργικών προϊόντων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις