Ελαιόλαδο: Εκτιμήσεις για παραγωγή 160.000 τόνων

Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί σχετικά με την φετινή σοδειά με τα πρώτα σημάδια να μην είναι ιδιαίτερα θετικά. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Πελοπόννησο η νέα παραγωγή θα φτάσει με τα βίας το ήμισυ της περσινής, με πολλούς να κάνουν λόγο για παραγωγή στο ένα τρίτο ή ακόμα και στο ένα τέταρτο με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν.

Η συνολική παραγωγή εκτιμάται στους 160.000 τόνους, με το πρόβλημα να μην είναι μόνο ελληνικό, μιας και τα ίδια συμβαίνουν στην Ιταλία και την Ισπανία, με την κλιματική κρίση να δείχνει ήδη τα "δόντια" της. 

«Κι εμείς είχαμε χαμηλή παραγωγή και η Ιταλία είχε χαμηλή παραγωγή και η χρονιά που θα ακολουθήσει δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη» δήλωσε στο MEGA ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας Γιώργος Κόκκινος. 

Τι συμβαίνει με τις τιμές

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές ο ίδιος έκανε λόγο για ένα περίπλοκο θέμα « καθώς υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες στο ελαιόλαδο. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει με το ελαιόλαδο είναι ότι επειδή επηρεάζεται από την κλιματική κρίση επηρεάζεται και η παραγωγή». 

Ωστόσο, εκτιμά ότι «Δεν νομίζω οι τιμές να είναι πιο πάνω, γιατί από εκεί και πέρα κλονίζεται όλο το σύστημα. Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει ένα ταβάνι. Οι τιμές είναι από 8,70 ευρώ έως 9 ευρώ -για το εξαιρετικά παρθένο».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις