«Η Ε.Ε. πρέπει να επιτρέψει στους Ουκρανούς παραγωγούς να έχουν πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιτρέψει στους Ουκρανούς παραγωγούς τροφίμων να έχουν πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ μακροπρόθεσμα και όχι απλώς να παρατείνει τα μέτρα χρόνο με το χρόνο, αφήνοντάς τους στο έλεος των πολιτικών πιέσεων, ενημέρωσε τη Δευτέρα ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.
Η Ουκρανία θέλει να καταργήσει μόνιμα τους δασμούς και τις ποσοστώσεις στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ με την επικαιροποίηση της εμπορικής της συμφωνίας με την ΕΕ, ή τουλάχιστον να παρατείνει την τρέχουσα αναστολή για τρία χρόνια, δήλωσε ο Markiyan Dmytrasevych, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων.
"Χρειαζόμαστε κάτι πιο βολικό για τον προγραμματισμό", δήλωσε σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις Βρυξέλλες. "Πολλοί πόροι πηγαίνουν σε αυτές τις συνομιλίες κάθε χρόνο. Στη συνέχεια έχουμε νέα αιτήματα, νέες διαμαρτυρίες στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της".
Οι Ουκρανοί εξαγωγείς τροφίμων έχουν αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες ένα κύμα διαμαρτυριών, συμπεριλαμβανομένων αποκλεισμών των συνοριακών διαβάσεων, από αγρότες της ΕΕ, με πολλούς να είναι θυμωμένοι για τον αθέμιτο, όπως λένε, ανταγωνισμό από φθηνότερες ουκρανικές εισαγωγές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την άρση των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα - που είχαν αρχικά ανασταλεί το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας, η οποία έπληξε τις αποστολές μέσω της Μαύρης Θάλασσας - για ένα ακόμη έτος, έως τον Ιούνιο του 2025.
Η πρόταση εισάγει ένα "φρένο έκτακτης ανάγκης" για τα πουλερικά, τα αυγά και τη ζάχαρη, επιτρέποντας δασμούς εάν οι εισαγωγές υπερβούν τα μέσα επίπεδα του 2022 και του 2023.
Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ υποστήριξε την πρόταση, αλλά η κατάσταση μεταξύ των νομοθετών δεν είναι σαφής. Μια κοινοβουλευτική επιτροπή πρόκειται να ψηφίσει επί της πρότασης την Πέμπτη, αλλά με μια σειρά πιθανών τροποποιήσεων.
Αυτές περιλαμβάνουν την επέκταση του καταλόγου των προϊόντων πέδησης έκτακτης ανάγκης και την προσθήκη ως έτους αναφοράς του 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, όταν οι ουκρανικές εξαγωγές προς την ΕΕ περιορίστηκαν με δασμούς και ποσοστώσεις.
"Αυτό δεν θα λειτουργήσει για εμάς", δήλωσε ο Dmytrasevych.
Είπε ότι τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα δεν βλάπτουν τις αγορές της ΕΕ. Η ουκρανική ζάχαρη που εισάγεται στην ΕΕ αποτελεί λιγότερο από το 3% της κατανάλωσης, είπε, και οι τιμές στα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να είναι πάνω από τα προπολεμικά επίπεδα.
Μάλιστα η Ρουμανία είχε ζητήσει συγκεκριμένα εισαγωγές ζάχαρης, είπε, ενώ η Ουγγαρία, με ουσιαστική απαγόρευση εισαγωγών, είχε επίσης ανάγκη την ουκρανική ζάχαρη για να εξισορροπήσει τις τιμές.