Το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην τελευταία του συνεδρίαση δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματα με τα μέτρα που στρεβλώνουν το εμπόριο και τις μη βιώσιμες πρακτικές στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας ούτε να αποκαταστήσει έναν μηχανισμό για την επιβολή των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων.
Το αποτέλεσμα προέκυψε παρά την παράταση της υπουργικής συνόδου - που αρχικά είχε συγκληθεί από τις 26 έως τις 29 Φεβρουαρίου στο Άμπου Ντάμπι - μέχρι τις 2 Μαρτίου.
Η πιο σημαντική απόφαση ήταν η διατήρηση της τρέχουσας πρακτικής της μη επιβολής δασμών στις ηλεκτρονικές διαβιβάσεις για δύο χρόνια. "Η απόφαση να παραταθεί το μορατόριουμ για το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για το ψηφιακό εμπόριο", δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
Ωστόσο, η ΕΕ ήταν "απογοητευμένη από την έλλειψη επιτευγμάτων σε άλλους τομείς", δήλωσε ο Dombrovskis. "Οι συμφωνίες ήταν εφικτές και υποστηρίζονταν από μια μεγάλη πλειοψηφία, αλλά τελικά μπλοκαρίστηκαν από μια χούφτα χώρες - μερικές φορές μόνο μία", συνέχισε.
"Για να το πω ειλικρινά", δήλωσε ο πρώην διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της ΓΔ Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής John Clarke στην Euractiv, "ο ορισμός της επιτυχίας στην υπουργική σύνοδο του ΠΟΕ από το [2022] και μετά είναι η αποφυγή της κατάρρευσης".
Ο πρώην αξιωματούχος της ΕΕ υπενθύμισε το "σκετς με τον παπαγάλο των Monty Python", όπου ο πωλητής ενός παπαγάλου προσπαθεί να πείσει τον αγοραστή ότι το πουλί είναι ζωντανό, ενώ είναι σαφώς νεκρό.
"Δεν λέω ότι ο ΠΟΕ είναι νεκρός, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται, θα έλεγα, στην εντατική", δήλωσε ο Κλαρκ.
Το δευτεροβάθμιο όργανο εξακολουθεί να είναι μπλοκαρισμένο
Η λειτουργία του δευτεροβάθμιου οργάνου για την επίλυση των διαφορών αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για την ΕΕ.
Ο ΠΟΕ μπορεί να επιβάλει τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες χάρη σε έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Ο μηχανισμός βασίζεται σε ένα δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο ουσιαστικά έχει παραλύσει, επειδή οι ΗΠΑ μπλόκαραν τους διορισμούς των υπαλλήλων που θα το καταστήσουν λειτουργικό.
"Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την αποκατάσταση της λειτουργίας του δευτεροβάθμιου οργάνου λόγω της υπερεθνικής του εμβέλειας", δήλωσε ο Clarke στο Euractiv.
Η αδυναμία λήψης αποφάσεων στο δευτεροβάθμιο όργανο επιτρέπει στις χώρες να προσφεύγουν "στο κενό", σύμφωνα με την ορολογία του ΠΟΕ, μπλοκάροντας τη διαδικασία επίλυσης διαφορών.
Μια τέτοια διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τους δασμούς αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ώριμες ελιές από την Ισπανία. Τα αμερικανικά μέτρα δεν συνάδουν με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, επιβεβαίωσε ο ΠΟΕ.
Η τελική δήλωση σχετικά με τον οργανισμό ονομασίας απλώς επαναλαμβάνει τη δέσμευση του 2022 να υπάρχει ένα "καλά λειτουργικό σύστημα επίλυσης διαφορών προσβάσιμο σε όλα τα μέλη έως το 2024".
Αλιεία και γεωργία
Οι υπουργοί απέτυχαν επίσης να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την αλιεία και τη γεωργία. "Η έλλειψη συναίνεσης δημιουργήθηκε από χώρες όπως η Ινδία, η οποία ήδη διέκοψε τις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ το 2017", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση της αλιευτικής βιομηχανίας της ΕΕ Europeche.
Σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, η Ινδία επέμεινε σε μια 25ετή μεταβατική περίοδο προτού υπαχθεί πλήρως στους πειθαρχικούς κανόνες για τη διαφάνεια και τη μείωση των επιδοτήσεων. "Ορισμένες χώρες του Νότιου Ειρηνικού και η Βραζιλία προσπάθησαν να επωφεληθούν από την κατάσταση", πρόσθεσε η Europeche.
Το αποτέλεσμα όσον αφορά τις επιδοτήσεις αλιείας ήταν επίσης "βαθιά απογοητευτικό", δήλωσε ο Κλαρκ. "Τα μέλη του ΠΟΕ απέδειξαν πραγματικά με αυτό την ανικανότητά τους να καταστήσουν σοβαρά το εμπόριο περιβαλλοντικά βιώσιμο με αυτή την αποτυχία", πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη γεωργία, η Ινδία υπερασπίστηκε το πρόγραμμά της για τη δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και το οποίο άλλες χώρες θεωρούν ότι στρεβλώνει το εμπόριο.
Ο Clarke δήλωσε στο Euractiv ότι η διακυβέρνηση του γεωργικού εμπορίου χρειάζεται "μια θεμελιώδη επανεξέταση", εξετάζοντας τι είδους γεωργική μεταρρύθμιση θα βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια και την περιβαλλοντική και κλιματική βιωσιμότητα, εστιάζοντας στις "επιδοτήσεις που είναι κακές για το περιβάλλον".
"Πρέπει να σκεφτούμε σε ποιο βαθμό, και αν ναι, πού, χρειαζόμαστε πραγματικά γεωργική μεταρρύθμιση, ή αν αυτή είναι η ατζέντα του περασμένου αιώνα", κατέληξε ο Clarke.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις