Οι εντεινόμενες διαμαρτυρίες έχουν αφήσει σχεδόν παράλυτα τα σύνορα Ουκρανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), θέτοντας σε κίνδυνο μια από τις εξαγωγικές βάσεις σωτηρίας της παραπαίουσας ουκρανικής οικονομίας. Ωστόσο, το συλλαλητήριο που υποστηρίζεται από αγρότες σε όλο το μπλοκ, θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια προσπάθεια εξέγερσης κατά της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.
Πλάνα από σιτηρά που χύθηκαν από φορτηγό κοντά στο σημείο ελέγχου Shehyni-Medyka στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας έγιναν γρήγορα viral στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, μετατρέποντας τα σε σύμβολο της αυξανόμενης διαφωνίας στο οικονομικό και, κατά συνέπεια, στο πολιτικό μέτωπο.
Οι πολιτικοί και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης εκφράζουν τώρα φόβους ότι η διαμάχη για τις ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών που καλύπτεται ευρέως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα μπορούσε να βαρύνει σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της να αντισταθεί στις εισβολικές ρωσικές δυνάμεις.
"Το ουκρανικό σιτάρι στην άσφαλτο δεν είναι απλώς μερικά δραματικά πλάνα", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky. "Αυτό είναι μια απόδειξη για το πώς τα συναισθήματα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα".
Προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός των συνόρων οδηγεί σε "διάβρωση της αλληλεγγύης" μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της.
Οι Ευρωπαίοι αγρότες ελπίζουν ότι οι διαμαρτυρίες θα βοηθήσουν να αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν και η πρωτοβουλία δεν έχει ενιαία στάση.
Στην Πολωνία, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων δίνουν έμφαση στον άνισο ανταγωνισμό με την Ουκρανία, ενώ στη Γαλλία οι αγρότες διαμαρτύρονται γενικά για τις εισαγωγές τροφίμων από χώρες εκτός ΕΕ. Ωστόσο, ο κοινός στόχος πιστεύεται ότι θα προσελκύσει την προσοχή των υπευθύνων λήψης αποφάσεων της ΕΕ, οι οποίοι, σύμφωνα με τους αγρότες, αγνόησαν τη γνώμη του κλάδου σχετικά με την επαναστατική Πράσινη Συμφωνία.
Παρά την αύξηση των αποδόσεων το 2023, οι Ευρωπαίοι αγρότες σιτηρών βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να μειώνονται, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών τους προηγούμενους μήνες.
Το 2022, οι ευρωπαϊκές τιμές των σιτηρών επλήγησαν από ένα ανοδικό ράλι, που προήλθε από τους φόβους για έλλειψη ουκρανικών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις απέκλεισαν τις κύριες εξαγωγικές της αρτηρίες. Ωστόσο, οι φόβοι αυτοί υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του 2023, όπως και οι τιμές ορισμένων βασικών γεωργικών προϊόντων.
Ως αποτέλεσμα, το σιτάρι το 2024 έχει πωληθεί στη μισή τιμή από ό,τι πέρυσι, και οι αγρότες που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις έχουν θορυβηθεί.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις