Ρύζι: Παγκοσμίως η τιμή ανεβαίνει… στη Ελλάδα πέφτει

Ενώ οι τιμές του ρυζιού βιώνουν μια παγκόσμια άνοδο, η Ελλάδα αντιστέκεται στην τάση με μια πρόσφατη μείωση του εγχώριου κόστους. Αυτή η ανωμαλία αποτελεί έναν ενδιαφέροντα γρίφο για τους αναλυτές της αγοράς.

Παγκόσμια αγορά ρυζιού σε εξέλιξη:
Το ρύζι, βασική τροφή για δισεκατομμύρια ανθρώπους, έχει σημειώσει σημαντική αύξηση των τιμών του τους τελευταίους μήνες λόγω διαφόρων παραγόντων. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν τις συγκομιδές και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού συμβάλλουν στην άνοδο.

Η Ελλάδα κολυμπά ενάντια στο ρεύμα:
Οι αναλυτές της αγοράς παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ελλάδα για να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από αυτή τη μοναδική εξέλιξη. Μια βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων που παίζουν ρόλο θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για άλλες χώρες που αγωνίζονται με την άνοδο των τιμών του ρυζιού.

Παρόλο που στην παγκόσμια αγορά η τιμή του ρυζιού ολοένα και αυξάνεται στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν τη δική τους «λογική».

Αγρότες από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στο Agrocapital ανέφεραν ότι και οι ίδιοι έχουν παρατηρήσει ότι οι διεθνείς τιμές ρυζιού αυξάνονται, σε αυτούς όμως «κάποιοι» προσπαθούν να τις μειώσουν.

«Η τιμή για ένα κιλό ρύζι ήταν στα 51 λεπτά, τώρα κατέβηκε στα 46 λεπτά και υπάρχουν πιέσεις να πέσει ακόμη πιο χαμηλά» είπαν.

Η ποιότητα αλλά και οι ποσότητες παραμένουν οι ίδιες. Περί το 70% της συνολικής παραγωγής παραμένει σε σιλό εμπόρων και συνεταιρισμών.

Οι αγρότες που μίλησαν στο Agrocapital τονίζουν ότι κάποιοι συνάδερφοί τους αναγκάζονται να πουλήσουν το ρύζι που έχουν, μιας και δεν υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα, ενώ με κάποιο τρόπο πρέπει να ζήσουν και τις οικογένειές τους.

Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει και η τιμή.

«Δυστυχώς πρέπει να πουλήσουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα. Ακόμη περιμένουμε το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας πληρώσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα. Πληρωμές που έπρεπε να έχουν γίνει από το Δεκέμβρη του 2023. Δεν έχουμε ρευστότητα και η νέα καλλιεργητική σεζόν ξεκινάει», είπαν μεταξύ άλλων. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις