Η Γαλλία προσχώρησε στην Πολωνία ζητώντας περαιτέρω περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, απειλώντας να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις για την παράταση της ελεύθερης εμπορικής πρόσβασης του Κιέβου στην ΕΕ για ένα ακόμη έτος, δήλωσαν τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο POLITICO.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του τριγώνου της Βαϊμάρης στο Βερολίνο, όπου απηύθυναν έκκληση να στηρίξουν την Ουκρανία καθώς αντιστέκεται στον διετή επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.
Ωστόσο, οι δύο ηγέτες κατέληξαν επίσης σε μια συμφωνία για την ευθυγράμμιση του Παρισιού και της Βαρσοβίας, δήλωσαν οι διπλωμάτες, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων το βράδυ της Τρίτης που θα προσπαθήσουν να κλείσουν ένα ρήγμα που άνοιξε την τελευταία στιγμή μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το εμπόριο με την Ουκρανία.
Η αλλαγή αυτή θα κοστίσει στην Ουκρανία 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε εμπορικά έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής που επικαλέστηκαν δύο από τους διπλωμάτες, οι οποίοι έμειναν ανώνυμοι για να συζητήσουν τις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.
"Πρόκειται για μια τεράστια περικοπή σε μια χώρα που χρειάζεται κάθε βοήθεια που μπορεί να λάβει", δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.
"Τα κράτη μέλη που κάνουν τη μεγαλύτερη επίδειξη της υποστήριξής τους στην Ουκρανία είναι επίσης εκείνα που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα".
Η διαμάχη, αν δεν επιλυθεί γρήγορα, κινδυνεύει να επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτή την Πέμπτη - και να εκθέσει τις δηλώσεις αλληλεγγύης των ηγετών προς την Ουκρανία ως κενές, καθώς υποκύπτουν στις πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας τους από τους αγρότες που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις φτηνές εισαγωγές επειδή δεσμεύονται από τη γραφειοκρατία της ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της επιβολής αρκετών περιορισμών σε μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των αφορολόγητων εισαγωγών για την Ουκρανία κατά ένα έτος. Οι τροπολογίες αυτές έστειλαν τα τρία σκέλη της ΕΕ - το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή - πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση συμβιβασμού. Οι πρεσβευτές της ΕΕ επρόκειτο να συναντηθούν το βράδυ της Δευτέρας για να οριστικοποιήσουν τη θέση του Συμβουλίου, πριν από έναν γύρο διοργανικών συνομιλιών το βράδυ της Τρίτης.
Η ψηφοφορία έθεσε ένα απροσδόκητο εμπόδιο σε αυτό που αναμενόταν να είναι μια ομαλή διέλευση των μέτρων, αφού οι χώρες της ΕΕ υποστήριξαν την αρχική πρόταση της Επιτροπής τον Φεβρουάριο. Αυτή περιελάμβανε περιορισμούς για την ουκρανική ζάχαρη, τα πουλερικά και τα αυγά. Μόνο η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ψήφισαν τότε κατά της παράτασης, ενώ η Βουλγαρία απείχε.
Μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εμφανίστηκαν έτοιμες να επιμείνουν στη θέση τους στις διοργανικές διαπραγματεύσεις και να αναγκάσουν το Κοινοβούλιο να συμφωνήσει με την απόφασή του να εγκρίνει την παράταση χωρίς τροποποιήσεις.
Ελιγμός Μακρόν
Όλα αυτά κατέρρευσαν με την ξαφνική στροφή του Μακρόν την περασμένη εβδομάδα.
Μετά τη συνάντηση του Βερολίνου, η Γαλλία προσχώρησε στο στρατόπεδο της μειοψηφίας, με επικεφαλής την Πολωνία, που πιέζει για περαιτέρω περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές στο μπλοκ, σύμφωνα με τους τρεις διπλωμάτες της ΕΕ που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες.
Αυτοί οι προτεινόμενοι περιορισμοί θα προσθέσουν διάφορα δημητριακά και μέλι στον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε ανώτατα όρια εισαγωγών και θα παρατείνουν την περίοδο αναφοράς για τον υπολογισμό αυτών των ανώτατων ορίων κατά ένα έτος, ώστε να καλύπτουν την περίοδο 2021-2023.
"Συνεργαζόμαστε με την Πολωνία προκειμένου να βρούμε μια λύση που θα μας επιτρέψει να παρατείνουμε τα προσωρινά μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες τους", δήλωσε εκπρόσωπος της Μόνιμης Γαλλικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ.
Ο Πολωνός Τουσκ προσπαθεί απεγνωσμένα να καταστείλει τις μαζικές διαμαρτυρίες των αγροτών της χώρας του που απειλούν να κλονίσουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του. Τα αιτήματα των διαδηλωτών επικεντρώνονται στον περιορισμό των ουκρανικών εισαγωγών. Ο Μακρόν έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες αγροτικές αναταραχές, γεγονός που τον οδήγησε να στραφεί στις Βρυξέλλες για να μειώσει την πίεση στους εγχώριους παραγωγούς.
Τα μέτρα που η Βαρσοβία - και τώρα το Παρίσι - προωθούν σε επίπεδο ΕΕ αντικατοπτρίζουν τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατατέθηκαν από τον στενό σύμμαχο του Τουσκ, τον κεντροδεξιό Πολωνό ευρωβουλευτή Andrzej Halicki του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Οι περιορισμοί θα διευρύνουν τον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε ανώτατα όρια εισαγωγών στα δημητριακά και το μέλι και θα συμπεριλάβουν το 2021 στην περίοδο αναφοράς για τον υπολογισμό των ορίων αυτών.
Ενώ το πρώτο μέτρο θα είχε περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο στην Ουκρανία, η επέκταση της περιόδου αναφοράς στο 2021, το τελευταίο έτος πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, θα ήταν πολύ πιο επιζήμια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας προς την ΕΕ ήταν πολύ χαμηλότερες εκείνο το έτος.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις