Η ΕΕ σχεδιάζει να συνεχίσει την "τοξική" κληρονομιά της. Παρά τους γνωστούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, τουλάχιστον 20 φυτοφάρμακα πρόκειται να λάβουν παρατεταμένη άδεια. Τέσσερα από αυτά είναι PFAS. Αυτή είναι μία από τις προτεινόμενες αποφάσεις στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας της επιτροπής φυτοφαρμάκων της Επιτροπής και των κρατών μελών "SCoPAFF".
Η PAN Europe παρείχε στους εκπροσώπους των χωρών συμβουλές εμπειρογνωμόνων για διάφορα σημεία της ημερήσιας διάταξης. Ορισμένες καλές αποφάσεις έρχονται μετά από σημαντική καθυστέρηση.
Οι περισσότερες άλλες, αν εγκριθούν, θα υπολείπονται του υψηλού επιπέδου προστασίας που απαιτεί ο νόμος. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε ορισμένες από τις προτάσεις και γιατί σχεδόν όλες πρέπει να αντιταχθούν.
Μετά από καθυστέρηση 7 ετών, οι ενδοκρινικές διαταραχές dimethomorph και mepanipyrim πρόκειται να απαγορευτούν ... το 2025
Από το 2019, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων γνωρίζουν ότι το dimethomorph θεωρείται ότι βλάπτει την ανθρώπινη γονιμότητα. Ουσίες με τέτοιες τοξικές ιδιότητες πρέπει να απαγορευτούν αμέσως σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα. Ωστόσο, ενώ η έγκριση του dimethomorph είχε ήδη λήξει το 2017, συνέχισε να παρατείνεται χρόνο με το χρόνο (συνολικά επτά φορές). Η χρήση αυτής της ουσίας εκθέτει τους πιο ευάλωτους Ευρωπαίους πολίτες σε πραγματικό κίνδυνο.
Μόνο όταν εντοπίστηκε επίσης ως ενδοκρινικός διαταράκτης για τον άνθρωπο και τα μη στοχευόμενα είδη, η Επιτροπή πρότεινε τελικά την απαγόρευσή του στα τέλη του 2023. Ωστόσο, οι παραγωγοί και οι αγρότες λαμβάνουν τη μέγιστη μεταβατική και επόμενη περίοδο χάριτος, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους 6 + 12 μήνες. Αυτό καθυστερεί τη στιγμή που οι πολίτες και το περιβάλλον θα προστατευτούν επιτέλους από αυτή την ουσία.
Μια άλλη ουσία που προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές - η μεπανιπυρίμη - προτείνεται για απαγόρευση μετά από επτά παρατάσεις της αρχικής περιόδου έγκρισής της. Και σε αυτή την περίπτωση, αντί να προτείνει να γίνει η απαγόρευση αυτή όσο το δυνατόν πιο άμεσα, η Επιτροπή προσφέρει μεγάλες προθεσμίες για την απόσυρση της ουσίας από την αγορά (6 μήνες + 12 μήνες).
Οι δύο αυτές περιπτώσεις δείχνουν την απροθυμία της Επιτροπής να θέσει τη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος πάνω από τις εκτιμήσεις της παραγωγής και της αγοράς, όπως απαιτείται ακόμη από το νόμο.
Πιθανές ενδοκρινικές ουσίες προς ανανέωση
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα συζητήσουν επίσης (χωρίς ψηφοφορία) σχετικά με την πρόταση για την ανανέωση δύο δραστικών ουσιών, ενώ ενδέχεται να είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες. Η πρώτη ουσία είναι το μυκητοκτόνο αζόλης μετκοναζόλη. Ως ρυθμιστής της ανάπτυξης, η ουσία είναι εκ κατασκευής ενδοκρινικός διαταράκτης. Αυτό επιβεβαιώνεται από την επιστημονική βιβλιογραφία.
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Η μετκοναζόλη είναι ύποπτη για "βλάβη του αγέννητου παιδιού" και σχηματίζει τον μεταβολίτη 1,2,4 τριαζόλη, ο οποίος εικάζεται ότι "βλάπτει τη γονιμότητα και το αγέννητο παιδί". Επιπλέον, η χρήση των αζολικών μυκητοκτόνων αποτελεί σημαντική πηγή της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας του Aspergillus spp, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών αζολοθεραπειών.
Η δεύτερη ουσία είναι η μετραφαινόνη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα διαθέσιμα δεδομένα απαιτούν περισσότερη διερεύνηση σχετικά με τις ενδοκρινικές ιδιότητες της ουσίας σε είδη μη-στόχους πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαπιστωθεί ότι η ουσία πληροί τα κριτήρια έγκρισης για να παραμείνει στην αγορά και ότι στην πραγματικότητα οι ενδείξεις δείχνουν το αντίθετο.
Παράταση για 20 φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων 4 ουσιών PFAS
Όλες οι καθυστερήσεις που συζητήθηκαν προηγουμένως οφείλονται κυρίως στη συστηματική πρακτική της Επιτροπής να παρατείνει την έγκριση ουσιών πέραν της ημερομηνίας λήξης τους. Αυτό συμβαίνει επίσης όταν υπάρχουν ενδείξεις για κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία ή/και το περιβάλλον. Η PAN Europe έχει κινήσει νομική διαδικασία κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα αυτών των επανειλημμένων παρατάσεων εις βάρος της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Αυτή τη φορά, όχι λιγότερες από 20 ουσίες προτείνονται για παράταση της έγκρισης, συμπεριλαμβανομένων 4 PFAS: fluometuron, prosulfuron, tau-fluvalinate, tembotrione. Αυτές οι λεγόμενες "χημικές ουσίες για πάντα" ενέχουν υψηλό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, καθώς συσσωρεύονται στο περιβάλλον, στα υδάτινα συστήματα και στην τροφική αλυσίδα. Μια πρόσφατη έκθεση της PAN Europe - βασισμένη σε επίσημα στοιχεία από τα προγράμματα παρακολούθησης των κρατών μελών της ΕΕ για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα - αποκάλυψε την αυξανόμενη έκθεση των Ευρωπαίων καταναλωτών στα φυτοφάρμακα PFAS.
Η παρουσία φυτοφαρμάκων PFAS σε φρούτα και λαχανικά τριπλασιάστηκε στην Ευρώπη μεταξύ 2011 και 2021. Ενώ η ΕΕ δεσμεύτηκε να εξαλείψει σταδιακά τη ρύπανση από τα PFAS στην Ευρώπη το 2020, τα φυτοφάρμακα PFAS έμειναν εκτός της πρότασης απαγόρευσης που υποβλήθηκε στις αρχές του 2023.
Τα φυτοφάρμακα PFAS αποτελούν άμεση και σκόπιμη πηγή ρύπανσης από PFAS, η οποία πρέπει να σταματήσει άμεσα από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, αλλά η πρόταση της Επιτροπής αγνοεί τους επιστημονικούς συναγερμούς και τις πολιτικές δεσμεύσεις.
Ανανέωση του Captan: ανησυχητικό τέλος σε μια μακρά ιστορία για τους καταναλωτές και το περιβάλλον
Το Captan είναι ένα μυκητοκτόνο του οποίου η έγκριση αρχικά επρόκειτο να λήξει το 2017, αλλά έχει παραταθεί έξι φορές μέχρι στιγμής, λόγω καθυστερήσεων στην επιστημονική αξιολόγηση και στην πρόοδο της λήψης αποφάσεων και, ως εκ τούτου, εξακολουθεί να παραμένει στην αγορά. Το Captan βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη από το 2021, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Ο λόγος για αυτό είναι ότι, σύμφωνα με την EFSA, η ουσία είναι τόσο τοξική για τα είδη μη στόχους -ιδιαίτερα για την υδρόβια και χερσαία ζωή (ψάρια, έντομα κ.λπ.)- που κατ' αρχήν δεν θα έπρεπε να ανανεωθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Ωστόσο, αντί για απαγόρευση, η Επιτροπή προτείνει την ανανέωση της ουσίας στα θερμοκήπια. Αυτό γίνεται με την παραδοχή ότι πρόκειται για κλειστούς χώρους, οι οποίοι αποτρέπουν τις εκπομπές στο περιβάλλον. Ωστόσο, δεν είναι. Μια πρόσφατη έκθεση της PAN Europe σήμανε επιστημονικό συναγερμό σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης φυτοφαρμάκων στα θερμοκήπια.
Δεδομένα δοκιμών πεδίου & επιστημονική ανασκόπηση- απέδειξαν ότι τα θερμοκήπια δεν ελέγχουν και σίγουρα δεν αποτρέπουν τις εκπομπές φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον.
Η έκθεση κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά ότι το θερμοκήπιο προσφέρει μια λανθασμένη λύση που παρακάμπτει τις απαιτήσεις ασφαλείας της νομοθεσίας για τα φυτοφάρμακα. Μια άλλη πηγή ανησυχίας σχετικά με το captan είναι ότι είναι ύποπτο για πρόκληση καρκίνου και βλάβη της γονιμότητας και ότι τα προϊόντα αποικοδόμησης του στο πόσιμο νερό (μεταβολίτες) μπορεί να έχουν παρόμοιες (ανα)τοξικές ιδιότητες.
Πεντιμεταλίνη: καμία πρόοδος για την απαγόρευση αυτού του τοξικού12
Το 2022, η πεντιμεταλίνη προστέθηκε στον κατάλογο Toxic12, ο οποίος περιλαμβάνει τις πιο επικίνδυνες ουσίες που πρέπει να απαγορευτούν άμεσα. Η επικινδυνότητα της πεντιμεταλίνης έγκειται στις ανθεκτικές, βιοσυσσωρευτικές και τοξικές ιδιότητές της. Θα πρέπει να απαγορευτεί σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα φυτοφάρμακα.
Γνωρίζοντας καλά αυτό, ο αιτών υπέβαλε περισσότερα στοιχεία για να δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με τις βιοσυσσωρευτικές ιδιότητες των ουσιών του.
Ενώ οι κανόνες είναι σαφείς, η Επιτροπή επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θα ζητήσει περισσότερη καθοδήγηση από τους οργανισμούς της ΕΕ, αλλά τους τελευταίους μήνες δεν έχει αναληφθεί καμία πραγματική δράση. Γράψαμε στην Επιτροπή για να ζητήσουμε την άμεση απαγόρευση της pendimethalin.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις