Ελαιόλαδο: Στα ύψη η τιμή εν μέσω παγωμένης αγοράς

Τα πενιχρά αποτελέσματα της φετινής παραγωγής και οι απρόβλεπτες ακόμα εξελίξεις της ερχόμενης, δεν φαίνεται να επιτρέπουν αποφάσεις για αξιόλογες αγοραπωλησίες τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και από την πλευρά των αγοραστών. 

Έτσι, ενώ οι τιμές συνεχίζουν την υψηλή πτήση τους, η αγορά είναι κυριολεκτικά παγωμένη. αφού ένα ποσοστό πάνω από 70% των ελαιοτριβείων που δίδουν τιμές στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ συνεχίζουν να μην αγοράζουν ή να μην απαντούν πράγμα που δείχνει ότι δεν έχουν αντίστοιχες προσφορές από μεγάλους αγοραστές κυρίως εξωτερικού.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ΣΕΔΗΚ, οι παραγωγοί από την πλευρά τους, όσοι έχουν μικρές ποσότητες τις κρατούν, όπως λένε, για το σπίτι τους και των παιδιών τους.

Παράλληλα και οι παραγωγοί με μεγάλες ποσότητες διστάζουν να πουλήσουν μια και δεν έχουν ανάγκες, αλλα και «για να μην χάσουν», όπως λένε, αν οι τιμές αυξηθούν!

Τελικά, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μια στάση σιωπηλής αναμονής κυρίως των κλιματικών εξελίξεων της Άνοιξης (βροχές, καύσωνες) και της νέας ανθοφορίας η οποια τώρα και ένα μήνα ξεκίνησε και συνεχίζεται,  όχι όμως παντού.        

Τιμές στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

Με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι απαντούν  στο Δελτίο και τα στοιχεία που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites  τα επίπεδα των  τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα,  διεθνώς, παρουσιάζονται   (Πιν.1), ως εξής:

- Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα αυτή την εβδομάδα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες όπως στις12-3-24 και διαμορφώθηκαν ως εξής:  

- Στην Κρήτη, διατηρήθηκαν όπως και την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν μεταξύ 8,80-9,50 €/κ, ενώ στην Πελοπόννησο κυμάνθηκαν μεταξύ    8,0-9,30€/κ. Στα νησιά (Κέρκυρα) κινήθηκαν καθοδικά και κυμανθήκαν μεταξύ 7,60 -8,60€/κ

- Στην Ισπανία παρατηρήθηκε κάποια πτώση και στις ελάχιστες και στις μέγιστες τιμές και κυμάνθηκαν μεταξύ 7,69€/κ - 9,14 €/κ.

- Στην Ιταλία οι μέγιστες διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα αλλα οι ελάχιστες παρουσίασαν κάποια πτώση και κυμάνθηκαν μεταξύ  8.8,00 €/κ- 12€/κ, ενώ στη Τυνησία  παραμένουν στα 8.35 €/Κ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις