Η διαμάχη μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το αν θα παραχωρήσουν στον τεράστιο γεωργικό τομέα της Ουκρανίας ένα ακόμη έτος έκτακτης και χωρίς δεσμεύσεις πρόσβασης στις αγορές τους θα μπορούσε να είναι μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει όταν οι διαπραγματεύσεις για την εισδοχή του 28ου μέλους του μπλοκ αρχίσουν να ασχολούνται σοβαρά.
Οι ηγέτες προσπαθούν να κρατήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας σε χαμηλό επίπεδο μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να αγωνίζεται εν τω μεταξύ να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά - πόσο μάλλον με καλή πίστη - μια χώρα 44 εκατομμυρίων ανθρώπων, την οποία οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες της εξακολουθούν να γνωρίζουν και να δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον να κατανοήσουν.
"Οι επιπλοκές γύρω από την πρόσβαση στην αγορά για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα αποτελούν μια πρώιμη κλήση αφύπνισης για τις κυβερνήσεις της ΕΕ", δήλωσε ο Kai-Olaf Lang του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, μιας δεξαμενής σκέψης.
"Πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να βρουν λύσεις που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις του γρήγορου ανοίγματος της αγοράς", πρόσθεσε.
Η ανησυχία αποκαλύφθηκε και πάλι από την πίεση της τελευταίας στιγμής από την Πολωνία και τη Γαλλία να επιβάλουν περαιτέρω περιορισμούς στα ουκρανικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγωγές υποβαθμίζουν τους δικούς τους αγρότες.
Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους γεωργικούς παραγωγούς παγκοσμίως. Ο γεωργικός τομέας απασχολεί το 14% του πληθυσμού της και παράγει το 41% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές.
Καθώς ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του, οι εξαγωγές τροφίμων έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση της Ουκρανίας. Μία από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου κατέστρεψε το χαλυβουργείο Azovstal - και αυτού του είδους η ζημιά στη βιομηχανική βάση της σοβιετικής εποχής έχει εξασθενήσει την εξαγωγική της δύναμη.
Το Κίεβο εκτιμά ότι τα αιτήματα του Παρισιού και της Βαρσοβίας θα είχαν μειώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές του κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τις απώλειες σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για μια χώρα τόσο ταμειακά ταλαιπωρημένη όπως η Ουκρανία, είναι ένα σκληρό χάπι για να το καταπιεί.
"Οποιοιδήποτε περιορισμοί σημαίνουν λιγότερα οικονομικά έσοδα για τη χώρα και συνεπώς λιγότερη υποστήριξη για την άμυνά μας. Και πρέπει ακόμα να βρούμε κάπου αυτά τα χρήματα", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Mykola Solskyi σε συνέντευξή του στο POLITICO.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις χώρες που μπλοκάρουν τα μέτρα, η βελγική προεδρία της ΕΕ πρότεινε έναν νέο συμβιβασμό που τελικά κέρδισε την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ το βράδυ της Τετάρτης, μετά από παζάρια που διήρκεσαν πάνω από μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο βελγικός συμβιβασμός θα κόστιζε στην Ουκρανία 331 εκατ. ευρώ σε διαφυγόντα εμπορικά έσοδα, ποσό πολύ μικρότερο από το 1,2 δισ. ευρώ που θα προκαλούσαν οι περιορισμοί που ζητούσαν η Γαλλία και η Πολωνία.
Το Κίεβο έχει καταγγείλει τους προτεινόμενους περιορισμούς ως αβάσιμους και επιζήμιους για την πολεμική του προσπάθεια, ενώ αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες των προβλημάτων των γεωργών της ΕΕ.
Ο νέος συμβιβασμός χρειάζεται ακόμη την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Υπάρχει κίνδυνος η παράταση της έκτακτης πρόσβασης της Ουκρανίας στην αγορά της ΕΕ να μην ανανεωθεί πριν από τη λήξη της στις αρχές Ιουνίου.
Προβλήματα διεύρυνσης
Με το Κίεβο να επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τις Βρυξέλλες, το ερώτημα παραμένει πόσο θα πρέπει να αλλάξει η ΕΕ για να φιλοξενήσει την Ουκρανία εντός των συνόρων της.
Είναι σημαντικό ότι η Ουκρανία θα γίνει ο μεγαλύτερος δικαιούχος των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, αν ισχύσουν οι σημερινοί κανόνες - και αυτό θα πυροδοτήσει περαιτέρω την οργή των αγροτών.
Αυτό που συμβαίνει τώρα, "είναι κάτι περισσότερο από μια πρόγευση. Είναι η πραγματικότητα του πόσο δύσκολο θα είναι για την Ουκρανία να γίνει μέλος της ενιαίας αγοράς", δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος παραχώρησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας των συζητήσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλάει για την αποστολή μπότες στο έδαφος και τώρα φοβάται τα ουκρανικά αυγά", πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην ώθηση του Γάλλου ηγέτη για βλήματα πυροβολικού και δυτικές μπότες στην εμπόλεμη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου.
Είναι απίθανο ότι τα πράγματα θα γίνουν λιγότερο φορτισμένα όταν η Ουκρανία πλησιάσει περισσότερο στην ένταξή της στο μπλοκ.
"Αυτό θα επηρεάσει τους αρχηγούς κρατών όταν θα πρέπει να σκεφτούν την εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ", δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ, στον οποίο επίσης παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει για το ευαίσθητο θέμα. "Οι αγρότες δεν επιρρίπτουν τόσο την ευθύνη στην Ουκρανία, αλλά περισσότερο στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ".
Τα βάσανα των αγροτών
Οι συνομιλίες για την ενσωμάτωση του τεράστιου γεωργικού τομέα της Ουκρανίας θα είναι δύσκολες, αλλά μια μεγάλη μάχη για τα έκτακτα μέτρα πολέμου δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τις διεξαγάγουμε, σύμφωνα με τον Solskyi.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν έτοιμη να επιστρέψει στο σχεδιαστήριο και να αναθεωρήσει τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών του 2016 με την ΕΕ, στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων γεωργών.
Για τον Solskyi, η άμεση προτεραιότητα για την ΕΕ θα πρέπει να είναι να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της χωρίς περιορισμούς για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν κατ' εντολή ορισμένων χωρών καθοδηγούνταν από "πολιτικά κίνητρα" και όχι από στοιχεία.
"Η κατάσταση των Ευρωπαίων γεωργών είναι δύσκολη, [αλλά] όχι λόγω της Ουκρανίας", δήλωσε. "Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ βαθύτερα, πολύ ευρύτερα, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες".
Οι Ουκρανοί αγρότες μπορούν μόνο να εύχονται για τα προβλήματα των ομολόγων τους στην ΕΕ, είπε: "Δεν έχουν την πολυτέλεια να διαμαρτύρονται".
Ορισμένες χώρες της ΕΕ άκουσαν την έκκληση και ακολούθησαν ριζικά διαφορετική στάση από την Πολωνία και τη Γαλλία, απαντώντας στα παράπονα των αγροτών τους για τον ουκρανικό ανταγωνισμό.
Οι Δανοί αγρότες, για παράδειγμα, σήκωσαν πρόσφατα φασαρία για τις αυξημένες εισαγωγές ουκρανικών αυγών, οι οποίες, όπως λένε, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση των δικών τους τιμών.
Σκύψτε το κεφάλι, είπε η κυβέρνησή τους ως απάντηση.
"Υπάρχουν πράγματα σε αυτόν τον κόσμο που είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιάκομπ Γένσεν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας υπουργικής συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
"Και αυτό που βρίσκεται στην ατζέντα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Ουκρανία είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία σε ό,τι μπορούμε".
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις