Η συγκομιδή της ελιάς σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Μιλάμε σίγουρα για μικρά νούμερα, ελάχιστα συγκρίσιμα με αυτά της παραγωγής στον χώρο της Μεσογείου. Αλλά εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε. 

Το Flos Olei  – οδηγός για τον κόσμο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που γράφτηκε από τους Marco Oreggia και Laura Marinelli – μας προσφέρει μια λεπτομερή εικόνα των δύο χωρών 

Αυστραλία

33 χιλιάδες εκτάρια ελαιώνων στην Αυστραλία (όλα μεγάλα, ξεκινώντας από τα 6 χιλιάδες εκτάρια σε πολιτεία της Βικτώριας), με 73 ενεργά ελαιοτριβεία και παραγωγή που στην τελευταία εκστρατεία έφτασε τους 24 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Οι επικρατέστερες ποικιλίες είναι η ιταλική και η ισπανική: κυριαρχεί η Frantoio, αλλά συναντάμε – μεταξύ άλλων – Coratina, Leccino, Favolosa, Pendolino, καθώς και την ιβηρική Arbequina, Picual Hojiblanca και την ελληνική Koroneiki. Η ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου είναι υπερδιπλάσια από αυτή που παράγεται (52 χιλιάδες τόνοι).

Νέα Ζηλανδία

Πιο μέτριοι αριθμοί στη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει 2 χιλιάδες εκτάρια ελαιώνες, με 40 ελαιοτριβεία και παραγωγή 2022-2023, 114 τόνων, μειωμένη κατά 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία. Οι ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν είναι λίγο πολύ παρόμοιες με αυτές της Αυστραλίας, αν και μερικές έχουν πάρει τοπικές αργκό ονομασίες.

Οι προβλέψεις της νέας καμπάνιας

Το Olive Oil Times αναφέρει ότι η επερχόμενη συγκομιδή θα είναι ένα σοκ για την Αυστραλία. Το μέγεθος του κράτους οδηγεί προφανώς σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις μεταξύ των διαφόρων περιοχών. Η συγκομιδής της ελιάς θα ξεκινήσει γενικά τον Μάρτιο. Ο Μάικλ Σάουθαν, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αυστραλιανών Ελαιών, επιβεβαίωσε ότι η συγκομιδή θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από πέρυσι, λόγω της κακής καρπόδεσης μετά από καλή ανθοφορία. 

Με αυτές τις προβλέψεις, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει διαθέσιμη χύδην προσφορά ελαιολάδου στην Αυστραλία, γεγονός που – τονίζεται – θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές.

Εξαιρετικές προσδοκίες από την άλλη στη Νέα Ζηλανδία όπου, μετά από δύο αδύνατα χρόνια λόγω έντονων βροχοπτώσεων σε σημείο να μην μπορούμε να μπούμε με οχήματα στους ελαιώνες, αναμένεται μια εκστρατεία ελαιολάδου των καλύτερων εποχών τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα των ελιών. Εδώ η συγκομιδή θα ξεκινήσει τον Μάιο και, ανάλογα με τις διάφορες περιοχές, θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις