Στην Ιταλία, οι εκτάσεις σποράς ελαιούχων σπόρων κυμαίνονται από 400 έως 470 χιλ. τόνους. Σχεδόν το σύνολο της καλλιέργειας συνθλίβεται στο εσωτερικό της χώρας. Επιπλέον, η Ιταλία εισάγει σημαντικές ποσότητες όχι μόνο ελαιούχων σπόρων αλλά και φυτικών ελαίων για να φορτώσει τις δυνατότητες σύνθλιψης και να καλύψει την εγχώρια ζήτηση για λάδι.
Η κατανομή της καλλιέργειας από το 2015 έως το 2023 δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Η σόγια παραμένει η κύρια καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων, ακολουθούμενη από τον ηλίανθο, ενώ η έκταση της ελαιοκράμβης είναι ασήμαντη.
Το 2023, η έκταση των ελαιούχων σπόρων ήταν αυξημένη κατά 6% σε σύγκριση με το 2015. Η έκταση των ελαιούχων σπόρων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ τις δύο τελευταίες περιόδους.
Όλοι οι ελαιούχοι σπόροι - σόγια, ηλίανθος και ελαιοκράμβη - αυξήθηκαν σε έκταση. Σχεδόν το 70% της έκτασης καλλιεργήθηκε με σόγια.
Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στην ΕΕ. Το μερίδιο της Ιταλίας είναι σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης σόγιας στην ΕΕ.
Η ζήτηση της ΕΕ για σόγια για την παραγωγή ζωοτροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες υπερβαίνει κατά πολύ τη συγκομιδή της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την επέκταση των εκτάσεων σόγιας είναι η ξηρασία και η ζέστη, ιδίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Εδώ, η παραγωγή εξαρτάται όλο και περισσότερο από την άρδευση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις