Αγρότες: Η πραγματικότητα είναι στο χωράφι και όχι στα υπουργεία

Σκιές πέφτουν πάνω από την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, με τους αγρότες σε όλη τη χώρα να έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος δυσκολιών, με κυρίαρχο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας.

Η οικονομική ασφυξία πλήττει καίρια τον αγροτικό κόσμο, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή υλοποίηση των καλλιεργειών και, κατ' επέκταση, την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Μιλώντας στο Agrocapital παραγωγοί από τη Θήβα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Πελοπόννησο, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την καθυστέρηση χρημάτων που τους οφείλονται, μιας και έχει φτάσει Απρίλιος και ακόμη έχουν να λαμβάνειν χρήματα από το 2023.

«Δεν έχει ξαναγίνει να έχει φτάσει Απρίλιος και να μην έχουμε λάβει τα χρήματα που δικαιούμαστε. Ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, όπως ο κορονοϊός ή τότε με τα κάπιταλ κοντρόλ, είχαμε εξοφληθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου», υπογράμμισαν. 

Αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν οι συνάδερφοί τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία να λαμβάνουν κανονικά τα χρήματά τους και «εμείς εδώ να μην έχουμε πληρωθεί αρχές Απριλίου!;»

Και σαν να μη φτάνει αυτό, απενεργοποιημένη παραμένει και η Κάρτα του Αγρότη. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί όλης της χώρας να μην έχουν πρόσβαση σε εργαλείο ρευστότητας, την περίοδο που την χρειάζονται περισσότερο.

«Οι υπεύθυνοι στο ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Έλληνες αγρότες ενημερώνονται και από ιστοσελίδες του εξωτερικού και έχουν γνώση τι συμβαίνει» είπαν και πρόσθεσαν «επίσης, έχουμε επαφές με συναδέλφους μας από ευρωπαϊκές χώρες και μαθαίνουμε τι γίνεται και πως πληρώνονται. Οπότε όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αφήσουν τα δελτία Τύπου και να πιάσουν δουλειά έξω από τα γραφεία. Εάν θέλουν να ενημερωθούν, να έρθουν στα χωράφια μας και να τους δείξουμε τι πραγματικά γίνεται». 

Πολλαπλές οι αιτίες, ασφυκτικές οι συνθήκες

Πολλοί παράγοντες συντελούν στην έλλειψη ρευστότητας που βιώνουν οι αγρότες. Η άνοδος του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα αγροτικά νοικοκυριά. 

Η αύξηση στις τιμές ενέργειας, λιπασμάτων, ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων δυσχεραίνει την κάλυψη των βασικών λειτουργικών εξόδων, ενώ παράλληλα η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διογκώνουν το πρόβλημα.

Συνέπειες ορατές και ανησυχητικές

Η έλλειψη ρευστότητας έχει άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στον αγροτικό κλάδο. 

Πολλοί αγρότες αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια για τις καλλιέργειές τους, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων και κατ’ επέκταση την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. 

Η στροφή σε φθηνότερα, και ενδεχομένως αμφιβόλου ποιότητας, εφόδια, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών και το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις