Ενισχύονται οι δείκτες σε φυτικά έλαια, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα
Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ανέκαμψε τον Μάρτιο από χαμηλό τριών ετών, ενισχυμένος από τις αυξήσεις για τα φυτικά έλαια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 118,3 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι αναθεωρημένων 117,0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ο οργανισμός την Παρασκευή.
Η μέτρηση του Φεβρουαρίου ήταν η χαμηλότερη για τον δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2021 και σηματοδότησε την έβδομη διαδοχική μηνιαία μείωση.
Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων έχουν υποχωρήσει απότομα από την κορύφωση-ρεκόρ τον Μάρτιο του 2022, κατά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην επίσης εξαγωγική χώρα της Ουκρανίας.
Η τελευταία μηνιαία μέτρηση του FAO ήταν κατά 7,7% χαμηλότερη από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, ανέφερε.
Τον Μάρτιο, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του οργανισμού σημείωσε άλμα 8% σε μηνιαία βάση, ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων κέρδισε σχεδόν 2,9% για έκτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο, ενώ ο δείκτης κρέατος πρόσθεσε 1,7%.
Ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων κέρδισε 2,9% για έκτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο, λόγω των τιμών του τυριού και του βουτύρου, ενώ ο δείκτης κρέατος του FAO πρόσθεσε 1,7%, αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές των πουλερικών, των χοίρων και του βοείου κρέατος.
Αυτά τα κέρδη υπερίσχυσαν των μειώσεων για τα δημητριακά, τα οποία μειώθηκαν κατά 2,6% από τον Φεβρουάριο, και για τη ζάχαρη, η οποία μειώθηκε κατά 5,4%.
Το σιτάρι ηγήθηκε της πτώσης στα δημητριακά εν μέσω ισχυρού εξαγωγικού ανταγωνισμού και ακυρωμένων αγορών από την Κίνα, αντισταθμίζοντας μια μικρή άνοδο για τις τιμές του αραβοσίτου (καλαμποκιού) εν μέρει λόγω δυσκολιών υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Ουκρανία, δήλωσε ο FAO.
Οι ασθενέστερες τιμές της ζάχαρης αντανακλούσαν κυρίως την προς τα πάνω αναθεώρηση της αναμενόμενης παραγωγής στην Ινδία και τη βελτίωση του ρυθμού συγκομιδής στην Ταϊλάνδη, ανέφερε.
Σε ξεχωριστά στοιχεία για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO ανέβασε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023/24 σε 2,841 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους από 2,840 εκατομμύρια που προέβλεπε τον περασμένο μήνα, αυξημένη κατά 1,1% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Για τις επερχόμενες καλλιέργειες, ο οργανισμός περιόρισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2024 σε 796 εκατ. τόνους, από 797 εκατ. τόνους τον προηγούμενο μήνα, λόγω των μειωμένων προσδοκιών για τις καλλιέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη βροχερή σπορά και τις ξηρές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές.
Για τον αραβόσιτο, αναμενόταν μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά ο όγκος θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ανέφερε ο FAO, χωρίς να δώσει ακριβή πρόβλεψη.