Η Κτηνοτροφία μπορεί να μειώσει τις εκπομπές της έως και 50%: Νέα Έρευνα του FAO Φέρνει Αισιοδοξία!
Αισιόδοξα είναι τα νέα για το μέλλον της Κτηνοτροφίας και του Περιβάλλοντος σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2023.
Συγκεκριμένα, η έκθεση, με τίτλο "Μονοπάτια προς Χαμηλές Εκπομπές - Μια Σφαιρική Αξιολόγηση των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου και των Επιλογών Μείωσης από τα Ζωικά Συστήματα Αγροδιατροφής", καταδεικνύει ότι ο κτηνοτροφικός τομέας έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 50% έως το 2050, καλύπτοντας παράλληλα την αυξανόμενη ζήτηση για ζωικά προϊόντα.
Παράλληλα τονίζεται ότι η μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων μπορεί να φέρει μείωση εκπομπών 2 έως 5%, ωστόσο υπογραμμίζει τις περίπλοκες διατροφικές και οικονομικές προκλήσεις που εμποδίζουν την υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντ' αυτού, η έκθεση εστιάζει σε πιο ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις, προτείνοντας την υιοθέτηση βελτιωμένων πρακτικών σε όλη την αλυσίδα αξίας της κτηνοτροφίας.
Ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία περιλαμβάνουν τη διαπίστωση ότι τα βοοειδή - συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και του γάλακτος - συνεισφέρουν περίπου 3,8 GtCO2 ισοδύναμο ετησίως, ή το 62% του συνόλου των ζώων, ενώ το 14% αποδίδεται στους χοίρους, το 9% στα κοτόπουλα, το 8% στα βουβάλια και το 7% στα μικρά μηρυκαστικά.
Ανά είδος, η παραγωγή κρέατος αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των εκπομπών, το 30% του γάλακτος και το υπόλοιπο των αυγών.
Αυτές οι βελτιωμένες πρακτικές περιλαμβάνουν:
* Βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας: Η μείωση των απωλειών ζωοτροφών, η βελτίωση της γενετικής των ζώων και η υιοθέτηση πιο αποδοτικών συστημάτων διαχείρισης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος.
* Βελτίωση της διατροφής και της υγείας των ζώων: Η χορήγηση βελτιωμένων ζωοτροφών, η πρόληψη ασθενειών και η εξασφάλιση καλής ευημερίας των ζώων μπορούν να οδηγήσουν σε πιο υγιή ζώα με μειωμένες εκπομπές.
Η υιοθέτηση αυτών των βελτιωμένων πρακτικών σε συνδυασμό, σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών του κτηνοτροφικού τομέα έως και 50%.
Ωστόσο, η έκθεση τονίζει επίσης ότι η αντιμετώπιση των μοναδικών προκλήσεων που παρουσιάζουν τα διαφορετικά συστήματα παραγωγής σε διάφορες τοποθεσίες είναι απαραίτητη.
Η υιοθέτηση λύσεων σε τοπικό επίπεδο και η διατήρηση των επενδύσεων στον κτηνοτροφικό τομέα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μείωσης.
Συνολικά, η έκθεση του FAO και με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ο κτηνοτροφικός τομέας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας παράλληλα την επισιτιστική ασφάλεια για το αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.
Διαβάστε εδώ την αναλυτική μελέτη