Στόχος του Χάρτη είναι να διασφαλίσει ότι η ηλιακή ενέργεια θα παραμείνει ένας βασικός πυλώνας του μελλοντικού ενεργειακού μίγματος της Ευρώπης.
Η Επιτροπή εντείνει σήμερα τις προσπάθειές της για τη στήριξη του ηλιακού τομέα στην Ευρώπη μέσω του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ηλιακή ενέργεια . Ο χάρτης, ο οποίος υπογράφηκε σήμερα στο περιθώριο της άτυπης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας από την Επιτροπή – εκπροσωπούμενη από τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson – υπουργούς ενέργειας από 23 χώρες της ΕΕ και εκπροσώπους της βιομηχανίας, ορίζει μια σειρά εθελοντικών δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για την υποστήριξη της Ε.Ε. τομέα των φωτοβολταϊκών.
Μιλώντας μετά την τελετή υπογραφής, ο Επίτροπος Kadri Simson είπε:
«Ο κλάδος παραγωγής ηλιακών φωτοβολταϊκών είναι βασικός για την επίτευξη των στόχων μας για την ενέργεια, το κλίμα και την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ηλιακή βιομηχανία θα παραμείνει ισχυρή για το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης, με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης ηλιακής ενέργειας συγκεντρώνει την Επιτροπή, τις εθνικές αρχές και τη βιομηχανία, ενισχύοντας τη συνεργασία και υποστηρίζοντας την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών που κατασκευάζονται στην Ευρώπη».
Οι υπογράφοντες τον Χάρτη δεσμεύονται να υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής φωτοβολταϊκών και να προωθήσουν τη δημιουργία μιας αγοράς για προϊόντα υψηλής ποιότητας που πληρούν υψηλά κριτήρια βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας, με πλήρη σεβασμό των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια. Ο Χάρτης περιγράφει μια σειρά στοιχείων που μπορούν να βοηθήσουν από αυτή την άποψη, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του νόμου περί Net-Zero Industry Act σχετικά με τη χρήση κριτηρίων μη τιμών σε δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημόσιες προμήθειες ή άλλα σχετικά συστήματα υποστήριξης.
Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης ηλιακής ενέργειας σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα στις ενέργειες της Επιτροπής για την υποστήριξη της κατασκευής ηλιακών πάνελ στην Ευρώπη. Τα προηγούμενα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια πρόταση νόμου περί Net-Zero Industry Act , ο οποίος έχει πλέον συμφωνηθεί προσωρινά από τους συννομοθέτες, και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βιομηχανίας Ηλιακών Φωτοβολταϊκών . Θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση και οι βιομηχανικοί στόχοι της Ευρώπης συμβαδίζουν, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.
Ιστορικό
Η ταχύτερη και ευρύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας, είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για τουλάχιστον 42,5% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 για το 2030, με φιλοδοξία να φτάσει το 45% και τον στόχο για την κλιματική ουδετερότητα για το 2050.
Η ηλιακή ενέργεια, και ειδικότερα η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, είναι σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ, οδηγώντας σε αριθμό ρεκόρ ετήσιων εγκαταστάσεων τα τελευταία 3 χρόνια (περίπου 28 GW το 2021, 41 GW το 2022 και 56 GW σε 2023).
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ηλιακά πάνελ στην Ευρώπη καλύπτεται από εισαγωγές. Επί του παρόντος, το 97% των ηλιακών συλλεκτών που εισάγονται στην ΕΕ προέρχονται από την Κίνα.