Με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και Υπουργών, ερευνητών, ωκεανογράφων, εκπρόσωπων σημαντικών Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών, αλλά και νέων με περιβαλλοντικές ανησυχίες ξεκινάει το 9ο “OurOceanConference” (OOC-9), μία από τις σημαντικότερες, περιβαλλοντικές, διεθνείς Διασκέψεις που έχει κληθεί να διοργανώσει και να φιλοξενήσει η Ελλάδα.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το διήμερο (16-17/4).
Προηγήθηκε, σήμερα (15/4, επίσης στο ΚΠΙΣΝ) το 7ο “OurOceanYouthLeadershipSummit”, τις εργασίες του οποίου εγκαινίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ενεργό δράση, από πλευράς νέων, με σκοπό την προστασία των θαλασσών.
«Το 90% περίπου του πληθυσμού των νέων προέρχεται από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Και όλοι -αλλά ειδικά οι νέοι- θα αντιμετωπίσουμε μέσα στις επόμενες δεκαετίες τεράστιες προκλήσεις, εξαιτίας της ραγδαίας κλιματικής κρίσης. Τουλάχιστον για τα επόμενα 30-40 χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι για τους νέους, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής τους ζωής, θα ζούμε σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει. Και είναι μεγάλη η ευθύνη όλων των μεγαλύτερων, αλλά και δική σας, των νέων για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας, η ανάληψη πρωτοβουλιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Σε όλη μου τη ζωή πάντα άκουγα τη φράση “σώστε τον πλανήτη”. Ωστόσο, νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να σώσουμε την ανθρωπότητα σε αυτόν τον πλανήτη. Η ανθρωπότητα είναι ένα μοναδικό πείραμα στο σύμπαν, από όσο γνωρίζουμε. Και αυτό το μοναδικό πείραμα βρίσκεται σε κίνδυνο. Και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη νοημοσύνη μας για να κάνουμε αυτό τον πλανήτη ένα καλύτερο μέρος να ζούμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
OOC-9 και στόχοι
Στόχος της χώρας μας είναι, από τους συμμετέχοντες στο OOC-9, να προκύψουν δεσμεύσεις (commitments) για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, αλλά και για την υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων. Η Διάσκεψη, που γίνεται στην Ελλάδα, έχει πετύχει -προς το παρόν- 439 δεσμεύσεις, με το συνολικό ποσό αυτών να προσεγγίζει τα 11 δισ. δολάρια ΗΠΑ (10.728.283.922 $).
Αξίζει να επισημανθεί πως από το 2014 που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. JohnKerry, το OOCμέχρι το 2023 είχε διασφαλίσει περισσότερες από 2.161 δεσμεύσεις, αξίας περί των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, για την προστασία των ωκεανών.
Η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει τις σοβαρές και πολλαπλές απειλές και πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας,καθώς και την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες. Η Ελλάδα, με την 9ηΔιάσκεψη “OurOceanConference” πρωτοστατεί στη δημιουργία της δυναμικής για την αποτελεσματικότητααυτών των δράσεων.
Κάθε Διάσκεψη OOC εστιάζει σε έξι τομείς δράσης:
- Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές
- Βιώσιμη γαλάζια οικονομία
- Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
- Ναυτική Ασφάλεια
- Βιώσιμη αλιεία
- Θαλάσσια ρύπανση
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του OOC-9 θα πραγματοποιηθούν πολλές δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις. Η Ελλάδα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις οριζόντιους τομείς, που διατρέχουν και τις έξι προαναφερθείσες θεματικές της Διάσκεψης:
- Βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά
- Πράσινη ναυτιλία
- Μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά
- Πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο
Σύνδεσμοι προγραμμάτων:
- Our Ocean Conference:
https://www.ourocean2024.gov.gr/agenda/
- Side events:
https://www.ourocean2024.gov.gr/side-events/
- Ocean Youth Leadership Summit:
https://www.ourocean2024.gov.gr/yls-agenda/
- Our Ocean Film Festival:
https://www.ourocean2024.gov.gr/film-festival-agenda/
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις