Την περίοδο 2023/24, οι προμήθειες σιταριού από την ΕΕ προς τη Βόρεια Αφρική μειώθηκαν κατά 25% και προς τη Μέση Ανατολή κατά 60%, ενώ η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές σιτηρών της προς αυτές τις περιοχές. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της FAS USDA "Grains: World Markets and Trade", που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.
Το ευρωπαϊκό σιτάρι χάνει τις παραδοσιακές του αγορές στη Βόρεια Αφρική, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή λόγω του πολύ ισχυρού ανταγωνισμού από το ρωσικό σιτάρι, γι' αυτό και η πρόβλεψη για τις εξαγωγές της ΕΕ για τη φετινή περίοδο μειώθηκε κατά 2 εκατομμύρια τόνους σε 34,5 εκατομμύρια τόνους και για τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 1 εκατομμύριο τόνους σε 52 εκατομμύρια τόνους.
Οι σοδειές ρεκόρ σιταριού στη Ρωσία βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά της στις αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Προηγουμένως, σχεδόν το 95% του όγκου του σιταριού που εισάγονταν στη Σαουδική Αραβία ήταν ευρωπαϊκό σιτάρι, αλλά το 2023/24 ΜΥ η χώρα άρχισε να αγοράζει ενεργά ρωσικό σιτάρι λόγω της χαμηλής τιμής του.
Η κατάσταση είναι παρόμοια στην Αλγερία, όπου πριν από 5 χρόνια το 85% της αγοράς καταλαμβανόταν από σκληρό σιτάρι από τον Καναδά και σιτάρι άλεσης από την ΕΕ, ιδίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις χώρες της Βαλτικής.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας έχει μειώσει τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την περιεκτικότητα σε παράσιτα (boll weevil), προκειμένου να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές σιτηρών και από το 2020 η αγορά της χώρας τροφοδοτείται με σιτάρι από τη Ρωσία.
Η Rusagrotrans εκτιμά ότι το 2023/24 ΜΥ η Ρωσία μπορεί να εξάγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους σιταριού στην Αλγερία.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών E. Zernin, μέχρι το τέλος του 2023/24 ΜΥ, το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιτηρών θα ξεπεράσει το 25%.
Ταυτόχρονα, η εξάρτηση από τους τρεις μεγαλύτερους αγοραστές (Τουρκία, Αίγυπτος και Ιράν) θα μειωθεί, καθώς θα αυξηθούν οι προμήθειες σε νέες αγορές.