Φθίνει η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων στην Ευρώπη

Η τελευταία έκδοση του Παρατηρητηρίου Κατανάλωσης της Freshfel δείχνει ότι η Ευρώπη υπολείπεται κατά πολύ της ελάχιστης σύστασης των 400 γραμμαρίων φρέσκων φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα και ανά κάτοικο.

Η Freshfel Europe δημοσίευσε την τελευταία έκδοση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Κατανάλωσης Φρέσκων Προϊόντων, αποκαλύπτοντας πτώση της κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων.

Η έκθεση παρέχει μια σύγκριση των τάσεων της κατανάλωσης στην ΕΕ-27 συνολικά και σε κάθε κράτος μέλος με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat και της FAOstat.

Η φετινή έκδοση έδειξε ότι η μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ μειώθηκε στα 350 γραμμάρια ανά ημέρα/κατά κεφαλήν το 2022, μια μείωση κατά 5% από το 2021 και σχεδόν 3% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.

Το επίπεδο αυτό εξακολουθούσε να είναι περισσότερο από 12 τοις εκατό κάτω από το ελάχιστο όριο των 400 γρ. ανά ημέρα/κατά κεφαλήν που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Προς συρρίκνωση  αγορά

Το Consumption Monitor έδειξε ότι μόνο έξι χώρες στην ΕΕ πέτυχαν τον συνιστώμενο στόχο των τουλάχιστον 400 γρ. φρέσκων φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα/κάτοικο, αφήνοντας ένα "μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για την τόνωση της κατανάλωσης".

Το 2022, το μέγεθος της αγοράς φρέσκων προϊόντων της ΕΕ-27 συρρικνώθηκε σε 71,35 εκατ. τόνους, σκιαγράφησε η Freshfel.

Η μείωση αυτή τερμάτισε τη θετική τάση που ξεκίνησε το 2020 με την πανδημία Covid-19, η οποία, σύμφωνα με την ένωση, άλλαξε τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων προς μια πιο υγιεινή προσέγγιση, παράλληλα με τη βελτίωση της στάσης τους απέναντι σε περιβαλλοντικά αίτια και την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, από το 2022, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ήρθε ξανά υπό πίεση σε ολόκληρη την ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, της αύξησης των τιμών και του γενικευμένου πληθωρισμού που επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, περιορίζοντας τον όγκο και αναζητώντας την πιο φιλική προς την τιμή επιλογή.

"Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, οι καταναλωτές τείνουν να στρέφονται προς μια λιγότερο υγιεινή διατροφή, η οποία θεωρείται πιο ικανοποιητική ενεργειακά και φθηνότερη διατροφική επιλογή από τα φρούτα και τα λαχανικά", δήλωσε ο Philippe Binard, γενικός αντιπρόσωπος της Freshfel Europe.

"Πέρα από τα ευρήματα του 2022 Monitor, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2023/24 επιβεβαιώνουν τις συνεχιζόμενες πτωτικές τάσεις που σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν σε ποσοστό άνω του 10%, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης μετά την πανδημία έχει πλέον χαθεί εντελώς".

Οδηγός των τάσεων

Από την ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της, η Freshfel Europe εντόπισε αρκετούς κοινούς παράγοντες που καθοδηγούν τις τελευταίες τάσεις της κατανάλωσης.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η μείωση των αγορών των νοικοκυριών, με τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα να επηρεάζονται περισσότερο από τη μείωση, τα βιολογικά και τα premium προϊόντα να δέχονται πιέσεις, η αυξημένη συχνότητα αγορών αλλά με πιο μειωμένες ποσότητες και ο χαμηλότερος όγκος πωλήσεων που αντισταθμίζεται εν μέρει από τις υψηλότερες τιμές.

"Η Freshfel Europe είναι η ιδανική πλατφόρμα για τον κλάδο ώστε να ενημερώνεται για τις τελευταίες τάσεις και να έχει την καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες για την αγορά, ώστε να κατανοεί τη δυναμική της αγοράς και επίσης να συντονίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της θέσης των νωπών προϊόντων στις ανταγωνιστικές αγορές τροφίμων και να δίνει ένα νέο πρόσωπο στην εικόνα των νωπών προϊόντων προς τους καταναλωτές", δήλωσε ο Salvo Laudani, πρόεδρος της Freshfel Europe.

"Συλλογικά πρέπει να απομυθοποιήσουμε την εσφαλμένη αντίληψη της εικόνας, να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια στην κατανάλωση και να αποκαταστήσουμε το καθεστώς των "ηρώων" που δόθηκε στα νωπά προϊόντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας".

Ευκαιρία που χάθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής

Η ένωση υπογράμμισε ότι, καθώς η τρέχουσα νομοθετική θητεία της ΕΕ πλησιάζει στο τέλος της, η επιτυχία της συνιστώμενης μετακίνησης προς μια περισσότερο φυτική διατροφή θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.

Οι πολλαπλές ασυνέπειες πολιτικής και η έλλειψη συνεκτικών μέτρων που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, τη στρατηγική "Από το αγρόκτημα στο πιρούνι", το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, καθώς και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, έχουν ως αποτέλεσμα την αποτυχία της στροφής προς μια πιο υγιεινή και φιλική προς το περιβάλλον διατροφή, ανέφερε.

Η Freshfel δήλωσε ότι η ευκαιρία να οριστεί μια θετική διάκριση για τα φρέσκα προϊόντα απέτυχε, με τη δυναμική να ενισχυθεί σημαντικά η θέση των φρούτων και των λαχανικών στην ποικιλία τροφίμων "να χάνεται ευρέως από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής".

"Οι εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές, οι συστάσεις του Σκανδιναβικού Συμβουλίου και οι επιστήμονες της EGEA συμφωνούν ότι η φιλοδοξία και ο στόχος κατανάλωσης πρέπει να αυξηθούν προς τα 800 γραμμάρια κατά κεφαλήν/ημέρα", εξήγησε ο Binard.

"Ενώ η ευαισθητοποίηση υπάρχει, πάρα πολλά εμπόδια εξακολουθούν να εμποδίζουν την ανάπτυξη", συνέχισε. "Τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών θα πρέπει να αναγνωριστούν καλύτερα στην πολιτική προώθησης αλλά και στην επικείμενη συζήτηση για την ταξινόμηση.

"Εκτός αυτού, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τις τιμές ή την ασφάλεια, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές".

Οι προσπάθειες του κλάδου πρέπει να συνεχιστούν

Παράλληλα, ο κλάδος θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές του και την καινοτομία προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευκολίας, της καλύτερης γεύσης και υφής, να στοχεύσει τις δράσεις προώθησης προς τους νεότερους και να αναζητήσει στήριξη, ώστε τα φρέσκα προϊόντα να είναι προσιτά και να είναι καλά παρόντα στα πιο φτωχά και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, σημείωσε ο Binard.

Η Freshfel προέτρεψε τον τομέα των φρούτων και λαχανικών και τις δημόσιες αρχές να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να οικοδομήσουν μια βιώσιμη καταναλωτική συμπεριφορά βασισμένη στα οφέλη των φρέσκων φρούτων και λαχανικών για τον πλανήτη, το κλίμα και την υγεία των ίδιων των καταναλωτών.

"Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός όσον αφορά τον επείγοντα χαρακτήρα των δράσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της καταναλωτικής πρόκλησης, πιο συγκεκριμένα μεταξύ της νεότερης γενιάς", κατέληξε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις