Νέες ανησυχίες για ένα παγκόσμιο πλεόνασμα στην αγορά σιτηρών

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν ανησυχίες ότι η αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επηρεάσει τις προμήθειες στην περιοχή, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο και σύμμαχο του Ιράν, δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank Denis Voznesensky.

Επιπλέον, την Παρασκευή σημειώθηκαν εκρήξεις πάνω από μια ιρανική πόλη που πολλοί χαρακτήρισαν ισραηλινή επίθεση, αλλά η Τεχεράνη υποβάθμισε το περιστατικό και ανέφερε ότι δεν είχε σχέδια για αντίποινα - μια απάντηση που φαίνεται ότι αποσκοπούσε στην αποτροπή ενός πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή.

Αυτό είχε αμέσως αντίκτυπο στο πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε την Παρασκευή, αφού οι τιμές είχαν εκτοξευθεί νωρίτερα λόγω των αναφορών ότι το Ισραήλ είχε επιτεθεί στο Ιράν. Μέχρι το τέλος της ημέρας, οι φόβοι της αγοράς για μια σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή φάνηκε να έχουν υποχωρήσει.

Παρόλα αυτά, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στην αιθανόλη και τις πρώτες ύλες της, στις οποίες περιλαμβάνονται το καλαμπόκι και η σόγια.

Οι τιμές του σιταριού παραμένουν υπό πίεση, λόγω της ισχυρής προσφοράς σιταριού από τη Ρωσία, σόγιας από τη Νότια Αμερική και καλαμποκιού από τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αμερικανικό δολάριο αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων από τον Νοέμβριο, καθιστώντας τις αμερικανικές γεωργικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών, που εδρεύει στο Λονδίνο, προβλέπει ρεκόρ παγκόσμιας συγκομιδής σιτηρών κατά την περίοδο εμπορίας 2024-2025, γεγονός που με τη σειρά του εντείνει τους φόβους για πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά.

Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στο νότιο ημισφαίριο, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού 2024-25 σε νέα μείωση κατά 7 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με την πρόβλεψή του τον Μάρτιο.

Παρά τη μείωση από μήνα σε μήνα, η προβλεπόμενη παραγωγή καλαμποκιού των 1,226 δισεκατομμυρίων τόνων θα εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ, υπερβαίνοντας την περσινή κατά 2%, ανέφερε το IGC στο έγγραφο της αγοράς σιτηρών της 18ης Απριλίου.

Η πρόβλεψη για τη συνολική παραγωγή σιτηρών (σιτάρι και χονδρόκοκκα) μειώθηκε κατά 10 εκατομμύρια τόνους από τον Μάρτιο σε 2,322 δισεκατομμύρια τόνους, αλλά θα εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ.

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2024-25 προβλέπεται σε 798 εκατ. τόνους, σχεδόν αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα και 9 εκατ. τόνους μεγαλύτερη από το περσινό σύνολο.

Εάν πραγματοποιηθεί, αυτή θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συγκομιδή σιταριού που έχει καταγραφεί ποτέ μετά τους 803 εκατ. τόνους της περιόδου 2022-23.

Η νέα πρόβλεψη για τα συνολικά μεταβατικά αποθέματα σιτηρών μειώθηκε κατά 9 εκατ. τόνους από τον προηγούμενο μήνα σε 592 εκατ. τόνους. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι κοντά σε εκείνον της περιόδου 2023-24 (591 εκατ.), ανακόπτοντας μια οκταετή πτώση.

Η IGC προέβλεψε μείωση 2% στο παγκόσμιο εμπόριο στην κατηγορία των συνολικών σιτηρών σε 418 εκατομμύρια τόνους, "κυρίως λόγω μειωμένων ροών σιταριού και (καλαμποκιού)".

Η IGC δήλωσε ότι η φετινή σοδειά σόγιας αναμένεται να ξεπεράσει την περσινή παραγωγή-ρεκόρ κατά 3,3%, φθάνοντας τα 403 εκατομμύρια τόνους. Ο οργανισμός προέβλεψε επίσης ρεκόρ κατανάλωσης (404 εκατομμύρια), εμπορίου (172 εκατομμύρια) και μεταφερόμενων αποθεμάτων (75 εκατομμύρια) το 2024-25.

Ο δείκτης τιμών για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους, σύμφωνα με το IGC, ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από την πρόβλεψη του Μαρτίου, επιβαρυμένος από την καθαρή μείωση της σόγιας, του ρυζιού και του σιταριού. Ο δείκτης τιμών του Απριλίου 224 ήταν κατά 21% χαμηλότερος από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις