Ανταλλαγή σιτηρών των BRICS θέλει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να υποβάλει προτάσεις για τη διευκόλυνση της εμπορίας σιτηρών με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο το Σάββατο.

Η ιδέα για το χρηματιστήριο σιτηρών που περιλαμβάνει επίσης τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική μεταξύ άλλων - οι οποίες μαζί με τη Ρωσία αποτελούν την ομάδα χωρών που είναι γνωστή ως BRICS - είναι να επιτρέπει στους αγοραστές να αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς, και είχε ήδη υποστηριχθεί από τον Πούτιν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ομάδας τον Οκτώβριο.

Το Κρεμλίνο ζήτησε να παρουσιαστούν οι προτάσεις έως την 1η Ιουλίου από τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Ο Πούτιν διέταξε επίσης την κυβέρνηση να καθορίσει πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης καθώς και της διασφάλισης της προμήθειας βενζίνης και ντίζελ.

Η Ρωσία αναγκάστηκε να εισαγάγει προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης το περασμένο φθινόπωρο, καθώς η εγχώρια αγορά αντιμετώπισε ελλείψεις καυσίμων και αύξηση των τιμών εν μέσω της συγκομιδής.

Οι περιορισμοί ακολούθως άρθηκαν ως επί το πλείστον, αν και η Ρωσία απαγόρευσε και πάλι τις εξαγωγές βενζίνης, με ορισμένες εξαιρέσεις, για έξι μήνες από την 1η Μαρτίου για να αποτρέψει πιθανές ελλείψεις καυσίμων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις