Φυτοφάρμακα ή φυσική προστασία; Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι

Η Ευρωπαϊκή αγορά βιοπροστατευτικών ανθίζει παρά τα εμπόδια κάλεσμα για ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης
Η αγορά βιοπροστατευτικών στην Ευρώπη παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, αγγίζοντας πλέον το 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% της συνολικής αγοράς φυτοπροστασίας. Παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης, η αγορά έχει διπλασιαστεί από το 2016, με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 10%.

Αυτή η άνοδος οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον και αποτελεσματικές λύσεις ελέγχου παρασίτων και ασθενειών, καθώς και στη μείωση της διαθεσιμότητας και αποτελεσματικότητας πολλών χημικών φυτοφαρμάκων.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σηματοδοτούν την επιτακτική ανάγκη για έναν ορισμό του βιοελέγχου σε ολόκληρη την ΕΕ και μια ταχεία διαδικασία αδειοδότησης για τα προϊόντα βιοελέγχου. Η IBMA εργάζεται για να το βάλει στην ατζέντα του Στρατηγικού Διαλόγου για το Μέλλον της Γεωργίας καθώς και στο Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Jennifer Lewis, Εκτελεστική Διευθύντρια της IBMA

 

"Η αγορά βιοπροστατευτικών αξίζει τώρα πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οι πολιτικές της ΕΕ αποτελούν εμπόδιο," δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Κατασκευαστών Βιοπροστατευτικών (IBMA).

Παρά την πρόοδο, η ανάπτυξη των βιοπροστατευτικών στην Ευρώπη συναντά σημαντικά εμπόδια. Η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια, αποτελεί σημαντικό τροχοπέδη για την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Συγκριτικά, στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, οι αγρότες περιμένουν μόλις 2-3 χρόνια για έγκριση και άδεια χρήσης νέων βιοπροστατευτικών.

Αυτό το ανταγωνιστικό μειονέκτημα αποθαρρύνει τις επενδύσεις στην Ευρώπη και θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στον τομέα της πράσινης οικονομίας.

Η IBMA καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Προτείνει την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, την επιτάχυνση της έγκρισης νέων προϊόντων και την ενίσχυση της χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη.

Η ταχύτερη υιοθέτηση βιοπροστατευτικών στην Ευρώπη θα ωφελήσει όχι μόνο το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου, αλλά και την οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις