Πράσινο φως από το Κοινοβούλιο για αυστηρότερους κανόνες προστασίας των φυτών στην ΕΕ

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο έδωσε το τελευταίο πράσινο φως στους ανανεωμένους κανόνες που προστατεύουν τα φυτά στην ΕΕ από τα παράσιτα.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με 551 ψήφους κατά 24 και 15 αποχές την αναθεώρηση της οδηγίας για τα προστατευτικά μέτρα κατά των φυτικών παρασίτων, που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο .

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο νόμο, μια ομάδα έκτακτης ανάγκης φυτοϋγειονομικής περίθαλψης της Ένωσης θα συνδράμει τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, κατόπιν αιτήματός τους, με μέτρα που αποτρέπουν την εμφάνιση επιδημιών καραντίνας της Ένωσης και επιβλαβών οργανισμών που ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα παράσιτα καραντίνας.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσουν νέα πολυετή προγράμματα για έρευνες με βάση τον κίνδυνο που διασφαλίζουν την έγκαιρη ανίχνευση επικίνδυνων επιβλαβών οργανισμών κάθε πέντε έως δέκα χρόνια και να επανεξετάζουν και να ενημερώνουν τα προγράμματα με βάση τη φυτοϋγειονομική κατάσταση της συγκεκριμένης περιοχής.

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των επιβλαβών οργανισμών όχι μόνο για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας της Ένωσης αλλά και για ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Οι νέοι κανόνες επεκτείνουν επίσης τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή ειδοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή θα θεσπίσει σε παράγωγο δίκαιο ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, συγκεκριμένα φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα δεν μπορούν να συνοδεύονται από φυτικό διαβατήριο.

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο, να υπογραφεί και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες αργότερα.

Η υποχρέωση των εισαγωγέων να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των ελεγχόμενων επιβλαβών οργανισμών μη καραντίνας θα ισχύει μετά από 18 μήνες.


Ο νόμος για την υγεία των φυτών ορίζει κανόνες για την προστασία της ΕΕ από την είσοδο και εξάπλωση νέων παρασίτων φυτών («Ενωσιακά παράσιτα καραντίνας») και την καταπολέμηση των παρασίτων που υπάρχουν ήδη στην ΕΕ («ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα»). Στις 17 Οκτωβρίου 2023, η Επιτροπή υπέβαλε αναθεώρηση των κανόνων προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικότεροι και ευκολότεροι στην εφαρμογή τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις